Klasina Seinstra begint nieuw damesschaatsteam

17 okt 2018 - 15:43

Klasina Seinstra begint dit seizoen met een nieuw schaatsteam. De marathonploeg krijgt de naam schaatsdames.nl en de bekendste marathonschaatsster is Manon Kamminga.

Foto: Martin de Jong

Seinstra is natuurlijk geen onbekende in de schaatswereld. Ze won in 1997 de Elfstedentocht bij de dames. Toch is het alweer elf jaar geleden dat ze op het ijs stond. "De kinderen zijn groot geworden en het kriebelt weer. Ik heb er echt weer zin in, om met een leuke ploeg vrouwen aan de slag te gaan. Het marathonschaatsen is toch het mooiste dat er is."

Klasina Seinstra

Kamminga is wellicht de vrouw met de meeste overwinningen bij het marathonschaatsen in deze nieuwe ploeg. De opvallendste naam is Yvonne Nauta.

Ze is vooral bekend van het langebaanschaatsen. Daarbij werd ze onder andere Nederlands kampioen, derde op het WK allround en ze deed mee aan de Spelen van 2014. Die van 2018 haalde ze niet, omdat ze in de zomer van 2017 haar rechterbeen op meerdere plaatsen brak. Ze kwam vorig seizoen wel terug, maar liet in april alle schroeven uit haar been halen.

"Dat was wel nodig. Nu kan ik dieper zitten en beter schaatsen. Maar ik zie dit jaar vooral als 'terugkomjaar'. Het marathonschaatsen kan mij daarbij helpen. Al zal ik mij vooral richten op de langebaan. Ik heb nog een A-status van het NOC*NSF. Bij het Gewest Fryslân kan ik op de langebaan trainen en met schaatsdames.nl kan ik meters maken en vooral met een leuke ploeg schaatsen."

Nauta schaatste vorig seizoen nog bij Lotto Jumbo.

Yvonne Nauta

Manon Kamminga maakte vorig jaar bekend dat ze met topsport stopte. Toch staat ze nu weer op het ijs. "Ik vind het gewoon leuk. Zolang ik dit leuk vind, met een mooie ploeg, wil ik marathonschaatsen blijven doen." Een comeback bij het langebaanschaatsen ziet ze niet zitten.

De contacten kwamen op bijzondere wijze tot stand. Ze kocht een auto bij een bedrijf in Lemmer, bij de man van Klasina Seinstra. "Na vijf minuten had ik een auto gekocht, maar twee uur later zat ik er nog. We hadden echt een klik. Toen dacht ik: we gaan het doen."

Manon Kamminga

De ploeg bestaat uit vijf vrouwen. Ook Merel Brunsmann uit Uitwellingerga (zusje van shorttracker Jasper Brunsmann), Lieke Splinter en Anne Leltz zijn schaatssters bij schaatsdames.nl.

(Advertentie)
(Advertentie)