Is dé acteur voor de nieuwe serie over Grutte Pier gevonden?

17 okt 2018 - 15:14

Het is een immense zoektocht, een hele klus, want waar vind je een man die groter is dan twee meter en flinke spierbundels heeft? En o ja, hij moet ook nog goed kunnen acteren. Gegadigden konden zich aanmelden, maar de inschrijftermijn is nu gesloten. Dus aan Steven de Jong de vraag: is het gelukt om Grutte Pier te vinden?

Foto: Omrop Fryslân

"Er zijn een kleine tweehonderd aanmeldingen binnengekomen", vertelt regisseur Steven de Jong. "Daaruit worden een stuk of tien geselecteerd, met wie ik aan de slag ga. De kleinste man is 1.93 meter en de grootste is 2.14 meter. Ja, het bestaat", lacht De Jong. Er is zelfs buitenlandse belangstelling, want er zitten een Fin en een Noor bij.

Strenge eisen

De eisen waren streng. "Er zijn een paar mannen bij die echt breed, sterk en groot zijn, maar die minder goed kunnen acteren. Daar doen ze makkelijk over, zo van dat kan ik wel. Maar dat vertrouw ik natuurlijk niet, dat wil ik onderzoeken. Er zijn ook enkele professionele acteurs bij en die hangen nu al aan de gewichten in de sportschool natuurlijk!"

Gek avontuur

Wanneer hij de keuze voor Grutte Pier maakt, kan hij nog niet zeggen. Zijn streven is wel om dit jaar al te beginnen. "Ik ga nu eerst met ze aan de slag. Koffiedrinken, praten over de rol en wat scènes spelen. Ze moeten ook willen meedoen aan dit gekke avontuur, dat we jarenlang aangaan. Het is niet even, maar wel acht jaar lang. En ik haal grimeur Arjen van der Grijn er ook bij voor een pruikje en een baard. Eén man heeft bijvoorbeeld een kale kop, maar wel een goede uitstraling in zijn ogen. Maar met een kaal hoofd ben je nog geen Grutte Pier."

Foto: Omrop Fryslân

Doel is om elk jaar een aflevering te maken van 25 minuten. Het meest zal in Fryslân worden gedraaid. De serie komt bij Omrop Fryslân op televisie. "We vertellen het verhaal van de laatste tien jaar van het leven van Grutte Pier, bekeken door de ogen van een kleine jongen. Dat jongetje is mijn eigen zoon Rens van drie jaar oud."

Muziekthema

De Jongs vaste componist, Ronald Schilperoort, was zo enthousiast toen hij het verhaal van Grutte Pier hoorde, dat hij meteen al een thema heeft gemaakt. "Hij heeft al mijn films gedaan en weet gelijk de goede snaar te raken."

Wil je ook nog meedoen?

Voor een figurantenrol kunnen mensen zich nog altijd aanmelden. "We hebben heel veel mensen nodig, van alle leeftijden."

Grutte Pier leefde tussen 1480 en 1520 en was een boer in Kimswerd. In die tijd woedde er een grote burgeroorlog en Piers vrouw en kinderen werden vermoord. Hierdoor ging hij met zijn zwaard en zijn bende 'De Arumer Swarte Heap' de strijd aan met de bezetter.

Aan Grutte Pier zouden wij het Friese gezegde 'Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries' te danken hebben. Volgens de verhalen gebruikte hij dat om erachter te komen wie een Fries was en wie niet.

Steven de Jong over de zoektocht naar Grutte Pier

(Advertentie)
(Advertentie)