Aziatisch Olympisch kampioen naar Friese marathonploeg

17 okt 2018 - 07:51

Het marathonschaatsteam van het Friese AB Vakwerk heeft een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van het marathonschaatsen lijft een Nederlands team een schaatser uit Azië in. De Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee (30) is dinsdag in Nederland aangekomen en zal donderdag voor het eerst trainen op Thialf. Met Lee haalt het schaatsteam ook een Olympisch kampioen in huis. De Zuid-Koreaan gaat met zijn vrouw in Heerenveen wonen.

Foto: ANP foto

Olympisch kampioen

Lee heeft al een behoorlijke staat van dienst. Op de Olympische Spelen van 2010 won hij goud op de 10 kilometer, door te profiteren van de verkeerde baanwissel van Sven Kramer. Lee is officieel een langebaanschaatser, maar haalde afgelopen winter op de Olympische Spelen ook goud op de massastart.

Grote troef

Coach Roy Boeve heeft met Lee een grote troef in handen. Toch wil hij de verwachtingen niet te hoog leggen. "Wij rijden in de marathon heel andere wedstrijden. Eerst maar eens kijken of Lee het volhoudt. Lukt het tot de slotronde, dan is hij zeker gevaarlijk. Ik vind het natuurlijk ongelofelijk mooi en bijzonder om hem erbij te hebben."

AB Vakwerk is een Fries/Noord-Hollands bedrijf in de agrarische dienstverlening en sinds 2014 hoofdsponsor van een marathonteam.

Trefwoorden: 
schaatsen marathon AB Vakwerk
(Advertentie)
(Advertentie)