Ook na 2018 moet een culturele hoofdstadorganisatie blijven

Culturele hoofdstad-directeur Tjeerd van Bekkum wil dat ook na 2018 een soort van culturele hoofdstadorganisatie blijft bestaan. Het einde van dit culturele hoofdstadjaar komt bijna in zicht.
© Gemeente Smellingerlân
De hele maand november staat vol met grote festiviteiten als afsluiter van dit bijzondere jaar. Het heet de re-opening met als gedachte dat alles moet doorgaan. Hiervoor is het van groot belang dat er een onafhankelijke partij blijft die de kar trekt, zegt Van Bekkum.
"Mijn taak is om de stichting af te bouwen. De zorg is dat we er straks achter komen dat we het kind met het badwater misschien wel weg hebben gegooid. Je hebt aanjagers nodig die mensen motiveren. Ik denk niet dat dit gaat gebeuren als het weer allemaal teruggaat naar verschillende partijen.''

Je hebt een club nodig die keuzes maakt

Van Bekkum wijst als voorbeeld naar Rotterdam. Nadat deze stad culturele hoofdstad was geweest in 2001, was het de gemeente die het overnam. Na twee jaar is er toch weer een stichting in het leven geroepen.
"Die heeft de opdracht gekregen om jaarlijks een programma te creëren met ook pieken erin. Je hebt een club nodig die keuzes maakt en tegen de culturele sector zegt: dit wel en dit niet. En je geeft duidelijk aan dat de overheid niet overal zijn vingers in moet willen hebben, want de creativiteit zit in de mienskip.''
Tjeerd van Bekkum
© Omrop Fryslan

Re-opening

Volgens Van Bekkum is de re-opening in november een statement. Het moet het nieuwe Fryslân laten zien, de clichés voorbij. De re-opening wordt opgehangen aan drie festivals die dit jaar extra groot uitpakken: het Noordelijk Filmfestival (5 t/m 11 november), Explore the North en lichtfestival Luna (beide 22 t/m 24 november) aangevuld met veel andere evenementen.
Er is bewust niet gekozen voor één heel groot eindfeest met vuurwerk, maar voor een maand lang feest.