Raad Harlingen wil onmiddellijk actie van Omrin en niet in maart

15 okt 2018 - 23:12

De raad wil nu actie van Omrin en niet pas in maart volgend jaar. Dat werd maandag duidelijk op de extra raadsbijeenkomst over de storing van zaterdag 6 oktober. Op die bijeenkomst werd ook duidelijk dat het onderzoek van de provincie en de FUMO naar de mogelijke gezondheidsrisico's als gevolg van de brand over een aantal weken klaar is.

Welmoed Konst fan de PvdA Harns - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Dat heeft wethouder Harry Boon van Harlingen verteld op de extra raadsbijeenkomst. Boon zei daarbij dat hij het erg jammer vindt dat de uitstoot bij de REC van Omrin niet permanent wordt gemeten. Omrin vindt het niet meer nodig om de uitstoot permanent te meten, zo heeft het bedrijf de gemeente op 5 oktober laten weten.

'Arrogantie' en 'slechte communicatie'

De raad van Harlingen is zeer kritisch over de gang van zaken bij de REC en verwijt Omrin 'arrogantie' en 'slechte communicatie'. De PvdA in Harlingen is zeer verbaasd dat de installatie afgelopen week weer is opgestart, terwijl de stoomleiding van de installatie, die op 6 oktober voor de storing zorgde, nog niet is vervangen. Omrin wil de leiding in maart 2019 vervangen.

PvdA-raadslid Welmoed Konst vindt dat veel te laat. De PvdA wil dat de leiding op korte termijn wordt vervangen. Als dat niet kan, moet de REC stil worden gelegd tot de stoomleiding is vernieuwd. Een ruime meerderheid in de raad van Harlingen steunt de motie.

De ôffaloven yn Harns - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

'Juridisch onvoldoende'

Burgemeester Sluiter noemde de REC een 'houtje-touwtje-installatie'. Ook hij vindt een halfjaar wachten op een noodzakelijke reparatie veel te lang, "want dan bestaat het risico dat je nog een paar keer zo'n storing krijgt."

Bij overleg met de provincie heeft de burgemeester te horen gekregen dat de storing van 6 oktober 'juridisch onvoldoende is' om de REC stil te kunnen leggen. Dat is pas mogelijk bij ernstige milieu-overtredingen of aangetoond risico voor de volksgezondheid. De gemeente Harlingen heeft zelf niet de bevoegdheid om de installatie stil te leggen.

De gemeente vindt het nu toch wel hoog tijd om de andere Friese gemeenten als aandeelhouders van Omrin te mobiliseren. Sluiter: "De REC verbrandt afval uit heel Friesland en is daarmee een Fries probleem."

Heeft Omrin strafbaar gehandeld?

Het college van burgemeester en wethouders van Harlingen zal ook het Openbaar Ministerie vragen om te onderzoeken of Omrin niet nalatig of strafbaar heeft gehandeld bij de brand van 6 oktober. Volgens wethouder Harry Boon is bij de storing de brandweer veel te laat gealarmeerd.

De brand ontstond om 2 uur 's middags en de brandweer werd pas aan het begin van de avond ingeschakeld door ongeruste inwoners, die last hadden van stank. Een andere brandweerploeg ging 's avonds naar de REC om de brand definitief te blussen.

Ook heeft Omrin zich volgens Boon niet gehouden aan de afspraken uit het communicatieprotocol, want de omgeving van de installatie werd niet actief over de storing op 6 oktober geïnformeerd. "Volgens mij is Omrin heel goed in staat te communiceren, maar ze verdommen het", zegt de CDA'er.

PvdA-raadslid Welmoed Konst vindt het 'raar' dat de REC zo snel na de storing weer is opgestart

Trefwoorden: 
Harlingen REC Omrin stank
(advertinsje)
(advertinsje)