Zeven tips voor jonge ouders om brandveilig een baby groot te brengen

De Friese brandweer komt met een campagne om jonge ouders te wijzen op de gevaren van brand. Brandveiligheid is niet het eerste waar je aan denkt als je een kleintje krijgt, zegt de brandweer, maar het is wel heel belangrijk.
In poppe mei it slabke fan de brânwacht © Brânwacht
De GGD deelt uit naam van de brandweer slabbetjes uit aan baby's die een prikje hebben gekregen. Op het slabbetje staat het logo van de brandweer. Zo vraagt de brandweer aandacht voor een brandveilige omgeving voor ouders en kinderen.
In een folder waarschuwt de brandweer voor de gevaren van brand. "Een goede voorbereiding kan levens redden. Zo maak je van je roze wolk geen rookwolk!" Maar hoe maak je je huis nu brandveilig voor de nieuwe baby? De brandweer geeft zeven tips:
Brânwacht © Omrop Fryslân, Joris Kalma

Top zeven tips voor brandveiligheid met een baby

Tip 1: Zorg dat je gewaarschuwd wordt
Als je slaapt, word je niet wakker van rook, wel van het alarm van een rookmelder. Goedwerkende rookmelders zijn van levensbelang om tijdig te kunnen vluchten.
Tip 2: Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar
Koolmonoxide is een zeer giftig gas, dat je niet ruikt, proeft en ziet. Je houdt de kans op vergiftiging zo klein mogelijk door je cv-ketel jaarlijks te laten controleren, je huis goed te ventileren en een koolmonoxidemelder op te hangen.
Brânmelders kinne libbens redde © Brânwacht
Tip 3: Veilig koken
Veel branden ontstaan tijdens het koken. Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van de kookplaat en draai de stelen van de pannen naar de zij- of achterkant. Zo kan je kind niks van het fornuis trekken en voorkom je brandwonden.
Tip 4: Let op met je apparaten
Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Als de warmte niet goed weg kan, bijvoorbeeld door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Houd daarom apparaten zoals je wasdroger en tv stofvrij.
Brânwacht © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Tip 5: Doe de deur dicht!
Rook is de grootste bedreiging bij brand. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.
Tip 6: Zorg dat je veilig buiten komt bij brand
Met een baby in huis stapelen wasgoed en andere (baby)spullen zich al snel op. Zorg ervoor dat je vluchtweg inclusief de trap vrij blijft. Spreek af wie voor welk kind of huisdier zorgt en oefen vooraf de snelste en veiligste vluchtroute.
Tip 7: Brandwonden
Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten is jonger dan vijf jaar. In 90% van de gevallen is de oorzaak hete vloeistof zoals thee of koffie. Drink daarom nooit hete thee of koffie met een kind op schoot, zet kopjes altijd midden op tafel en pas op met kaarsen, aanstekers en lucifers.