Waddenzee sleutel tot succes rosse grutto

15 okt 2018 - 12:39

De Waddenzee heeft als voedingsgebied grote invloed op de populatie van de rosse grutto. Deze vogel komt onder andere voor in Noord-Nederland en dan vooral op Terschelling en Vlieland, maar heeft zijn broedgebied in Siberië in Rusland. Het aantal wormen in de zeebodem van het Wad bepaalt nu of de rosse grutto genoeg voedsel kan krijgen, om deze lange tocht te overleven. Tot die conclusie komt het onderzoeksteam van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek NIOZ maandag in een internationale publicatie.

Reade skries - Foto: Jan van der Kam

Uit het onderzoek blijkt opnieuw hoe belangrijk het waddengebied is voor het voortbestaan van trekvogels in het algemeen. "Door de klimaatverandering zal de rosse grutte eerder naar Siberië moeten om daar nog genoeg insecten te kunnen vinden", zegt onderzoeker en wetenschapper Theunis Piersma. "Dat betekent dat de vogel tijdens zijn verblijf in Fryslân in korter tijdsbestek meer moet eten. Dat voedsel moet er dan wel zijn."

Duivels dilemma

De paartjes moeten ieder jaar weer kiezen of ze eten zelf opeten of het aan hun jongen geven. "Vaak kiezen de grutto's voor hun jongen. Daardoor hebben ze zelf een grotere kans om het volgende jaar niet te halen. Dat is een duivels dilemma."

Theunis Piersma

Ver van ons bed show

De opwarming van de aarde en de klimaatverandering lijkt in de ogen van mensen niet direct invloed te hebben op het milieu in Fryslân. Maar niets is minder waar, vertelt Piersma. "Als wij achter het bureau berekenen hoe snel de opwarming gaat, en als je dan ontdekt dat dit direct gevolgen heeft voor de rosse grutto's hier, dan is dat best bijzonder om te zien. Niets is een ver van ons bed show."

Gevolgen voor de mens

Volgens Piersma kunnen de resultaten van het onderzoek doorgetrokken worden naar de gevolgen van de klimaatverandering voor de mens. "Net als vogels, zullen mensen ook naar gebieden toe willen waar genoeg te eten is zullen zich dus verplaatsen."

(advertinsje)
(advertinsje)