"Het is nog nooit zo druk geweest en dat komt door de fontein"

15 okt 2018 - 10:30

De komst van de fontein in IJlst heeft het aantal bezoekers aan de monumentale molen in de stad verdubbeld. Vorig jaar brachten meer dan achtduizend mensen een bezoek aan houtzaagmolen De Rat. "En het waren mensen die hier anders absoluut niet zouden komen", zo zegt molenaar Simon Jellema. "Ze komen hier naar de fontein en zien dan even verderop de molen staan en wandelen dan nog even hier naar binnen."

"It hat noch nea sa drok west en dat komt troch de fontein"

Vanuit de molen hebben bezoekers een goed uitzicht op de drukte bij de fontein zelf. Nu, half oktober, is het al weer een stuk minder druk. Maar toch loopt er een klein groepje om de bloemen en vlinders heen. Jellema: "Vanaf de zomer was het iedere dag druk bij de fontein. Vooral Friezen die op de fiets bij de fonteinen langs gingen. Zo nu en dan komen er van die grote bussen, die dan in een dag alle fonteinen langs gaan. Daar hadden we dan weer niet zo veel aan, want die hebben alleen tijd voor de fonteinen en moeten dan weer door."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Volgens Jellema is de plaatsing van de fontein echt een goed besluit geweest van de gemeente Zuidwest-Fryslân. Ook het terrein er om heen is opgeknapt, waardoor ook de molen veel beter te zien is. Ook dat zorgt voor meer bezoekers. Daarnaast is er in het afgelopen jaar door de houtzaagmolen samengewerkt met een aantal andere musea op het gebied van promotie. Jellema hoopt dat dit ook in de toekomst doorgaat. "We hebben echt geprofiteerd van het Culturele Hoofdstadjaar, maar ik hoop dat we dit kunnen vasthouden."

(Advertentie)
(Advertentie)