Syrisch gezin opent supermarkt in Bolsward

13 okt 2018 - 14:21

Bolsward heeft er een nieuwe supermarkt bij: De Boalserter Merk. De naam is Fries, maar de inhoud beslist niet. In de winkel zijn alleen maar Arabische producten te vinden. De supermarkt is opgezet door het Syrische gezin Kaltakji. Drie jaar geleden had de familie nog een supermarkt in de Syrische stad Aleppo, maar de oorlog maakte daar een einde aan.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Vader Vanis Kaltakji kwam drie jaar geleden als eerste naar Nederland. Hij liet zijn vrouw en zoon achter om op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst. Na een gevaarlijke tocht naar Europa kwam hij in Nederland terecht, en zeven maanden later kon ook zijn gezin deze kant op komen. Een zeer zware tijd, zo vertelt Vanis: "We hadden niets meer in Aleppo. Onze winkel was weg, er was geen werk, geen voorzieningen. Niets meer." Blijven was geen optie, maar het was moeilijk om zijn vrouw en zoon achter te laten. Ook voor zijn vrouw zelf. Mariam: "Wij wisten niets over hoe het met hem was. Zou het lukken om weg te komen? En zou hij de gevaarlijke tocht overleven?"

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Zeven maanden duurde het voordat het gezin elkaar weer zag. Vanis kreeg een verblijfsvergunning in Nederland en ook zijn gezin mocht deze kant opkomen. Vanis ging aan de slag als postbezorger, maar na twee jaar ging het ondernemersbloed toch weer stromen. Hij wilde weer een supermarkt. En dat werd dus de Boalserter Merk. Maar een supermarkt in Nederland is toch heel wat anders dan in Syrië. "Hier moeten we ook verse producten hebben. Groente, fruit, kip. Yn Syrië hadden we al verpakte produkten."

De winkel is nu zo'n tien dagen open, en het is al redelijk druk geweest. Er komen andere vluchtelingen in de winkel, maar meer dan tachtig procent van de klanten zijn Friezen. "Ze komen hier om de Arabische producten te proeven." De familie Kaltakji is blij met de respons in Bolsward. "We zijn heel trots en blij," zo vertelt Vanis "we willen hard werken. Dat is goed voor ons, goed voor Nederland en goed voor Bolsward."

Luister naar een reportage over de winkel

(advertinsje)