"Zo erg als dit heb ik nog nooit meegemaakt"

13 okt 2018 - 08:01

"Sa mâl as dit haw ik noch nea meimakke"

Al bijna 30 jaar is Ruud Hoekstra werkzaam op de begraafplaatsen in de huidige gemeente De Fryske Marren. In deze tijd heeft hij wel vaker een periode van droogte meegemaakt, maar zo slecht als het gras er nu bij ligt, dat heeft Hoekstra nog nooit gezien. "Alleen op de begraafplaats van Lemmer is al vierduizend vierkante meter gras helemaal geel geworden, en in de volledige gemeente gaat het om zo'n tienduizend vierkante meter."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De droogte van afgelopen zomer heeft voor fikse schade gezorgd op de begraafplaatsen. En daar waar het op andere plaatsen niet heel erg is om het gras wat langer geel te laten, is dat niet wat mensen op de begraafplaatsen willen zien.

"De uitstraling van de begraafplaats moet daarom zo snel mogelijk weer terug naar hoe het hoort", zegt Hoekstra.

Daarom wordt deze week begonnen met het vervangen van het gras. "Met een verticuteermachine maken we de grond los en wordt er nieuw gras ingezaaid. Eigenlijk zijn we daar al wat te laat mee, maar door het mooie weer denken we dat het nog wel aan kan slaan."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het werk kost ongeveer een week tijd, en moet regelmatig worden stilgelegd als er bijvoorbeeld een begrafenis plaatsvindt. Ook moet er voorzichtig worden gewerkt,want de grond bij de graven zelf is zachter dan op andere plaatsen.

Ze werken daarom ook met een speciale machine die daarvoor ontwikkeld is. "En daar is maar een van in heel Nederland", aldus Hoekstra.

Luister naar een gesprek met Ruud Hoekstra

(Advertentie)
(Advertentie)