Financiële problemen voor Leeuwarder poppodium Neushoorn

13 okt 2018 - 07:40

Poppodium Neushoorn in Leeuwarden heeft financiële problemen. De concertzaal heeft een structureel tekort van twee ton per jaar, op een totaalbudget van 245.000 euro voor de programmering. Dat zegt directeur Yvonne Bleize. Ze vraagt de gemeente om de subsidie met twee ton te verhogen, anders kunnen ze niet meer aan de opdracht van de gemeente voldoen. In die opdracht staat dat Neushoorn meer moet zijn dan alleen een regulier poppodium; het moet een creatieve hotspot zijn. Mocht er geen geld bijkomen, dan heeft dit gevolgen, verwacht Bleize.

Door Wendy Kennedy

Financiële problemen voor Leeuwarder poppodium Neushoorn

Het poppodium is nu zo'n drie jaar open, en is de opvolger van poppodium Romein. "We krijgen relatief minder geld dan Romein destijds kreeg voor programmering, terwijl we groter zijn, en onze opdrachtomschrijving vanuit de gemeente van een hoger niveau is", vertelt Bleize.

Zo moet het een breed podium zijn voor alle Leeuwarders, een plaats voor talentontwikkeling, en het moet onderscheidend zijn van andere poppodia. "We zijn van start gegaan met de boodschap van de gemeente: kijk maar hoe ver je komt met de middelen die je nu hebt."

Neushoorn yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Neushoorn krijgt op dit moment 570.000 euro subsidie van de gemeente, waarvan 245.000 euro bedoeld is voor de programmering. Jaarlijks gaat het om ongeveer 500 activiteiten. Voorganger Romein kreeg 270.000 euro subsidie , waarvan 170.000 euro naar de programmering ging. Daarvan werden zo'n 90 activiteiten georganiseerd.

Grote gevolgen

Wel heeft Neushoorn over de eerste drie jaar extra geld van de gemeente gekregen voor de aanloopkosten. Het gaat dan om 140.000 euro per jaar, wat in totaal uitkomt op 420.000 euro. Met dat geld heeft Neushoorn de tekorten tot nu toe kunnen dekken.

Volgens Bleize zou er structureel twee toen moeten bijkomen, anders heeft dit grote gevolgen: "Dan kunnen we niet meer aan de opdrachtomschrijving van de gemeente voldoen. De gemeente moet dan nadenken wat ze wil."

Er is dan een reële kans dat Neushoorn een regulier poppodium wordt. "Dan gaan we terug naar de basis en is alles wat we de laatste drie jaar hebben opgebouwd weggegooid geld."

Friesland College

Neushoorn werkt nu nauw samen met de creatieve MBO-opleiding D'Drive van het Friesland College, die ook in het gebouw van het poppodium is gevestigd. Als er geen extra geld bij komt, zal dat ook gevolgen hebben voor D'Drive, zo verwacht Bleize. "We moeten met de gemeente om tafel om te horen wat dan nieuwe doelstellingen worden." Maar met minder geld kun je minder doen, waardoor er minder praktijkmogelijkheden zullen zijn voor de studenten.

Het Friesland College wil niet inhoudelijk reageren, zo laten de directie en het bestuur weten in een schriftelijke reactie.

Als belangrijke partner in de ontwikkeling van Neushoorn als Creatieve Hotspot volgt het Friesland College vanzelfsprekend hoe alles loopt op financieel gebied. Neushoorn en D'Drive - onze school voor de creatieve industrie - zijn immers vanaf de start sterk aan elkaar verknoopt. Wij zoeken dan ook graag mee naar manieren om elkaar te versterken, waarbij wij er alle belang bij hebben dat onze studenten zich hier zo maximaal mogelijk kunnen ontwikkelen.

Wij zijn blij met Neushoorn als praktijksituatie, die erg goed past bij de manier waarop we studenten bij het Friesland College bij voorkeur laten leren. Vanzelfsprekend gaan wij dan ook graag aan de slag met ideeën en plannen, waarin Neushoorn kan werken aan een duurzame toekomst én wij onze studenten nieuwe kansen en inspiratie kunnen bieden.

Die houding past bij D'Drive. Maar zo lang exploitatie en begroting van Neushoorn onderwerp zijn van discussie in de politiek, willen wij ons graag onthouden van een oordeel over dit onderdeel van de samenwerking.

Foto: Omrop Fryslan

Gemeente komt met een oplossing

Een paar weken geleden heeft cultuurwethouder Sjoerd Feitsma de gemeenteraad in het geheim bijgepraat over Neushoorn. Volgende week komt de gemeente waarschijnlijk naar buiten met een oplossing voor de financiële problemen bij het poppodium.

Ook wordt er dan meer bekend over hoe het komt met dbieb, die sinds de verhuizing naar de Blokhuispoort ook financiële problemen heeft.

Trefwoorden: 
LF2018 Neushoorn D'Drive tekort
(Advertentie)
(Advertentie)