Radioarchief Omrop Fryslân nu online beschikbaar

12 okt 2018 - 16:40

De Elfstedentocht in 1987, de reportage in eigen dorp of het gesprek met een oom. Vanaf zondag 14 oktober is er 2.300 uur aan oude radio-opnames van Omrop Fryslân online te vinden. In samenwerking met Tresoar en de Fryske Akademy is de afgelopen 3,5 jaar gewerkt aan een digitaal radioarchief.

Foto: Omrop Fryslân

Spraakherkenningsmachine

Omdat het radiomateriaal van Omrop Fryslân uit Fries- en Nederlandstalig materiaal bestaat, was een tweetalige spraakherkenningsmachine nodig. In samenwerking met de Radboud Universiteit is die machine ontwikkeld. Door die machine kan zowel op Friese als Nederlandse woorden worden gezocht in het archief, met hetzelfde resultaat. Ook plaatsnamen kunnen als zoekterm worden gebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld alle reportages over je eigen woonplaats te vinden.

Friese Siri

Met de tweetalige spraakherkenningsmachine heeft Fryslân een wereldprimeur te pakken. Met behulp van de machine kan nu voor het eerst taalkundig onderzoek worden gedaan naar hoe de Friese spreektaal zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De spraakherkenning kan ook de basis vormen voor toekomstige nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de vorm van een Friese Siri.

Het radioarchief is vanaf zondag te vinden op Omropfryslan.nl onder het kopje radio of fia https://zoeken.fame.frl/

Op zondag 14 oktober wordt het digitale radioarchief van Omrop Fryslân gelanceerd in het programma Snein yn Fryslân met Johan Terpstra (van 13.00 tot 18.00 uur op 92.2FM). De machine staat op zondag ook centraal in de Fryslân Dok-aflevering 'Praat (noch) mar Frysk' (vanaf 17.00 uur op tv).

(advertinsje)