Meer aandacht voor otters die verdrinken

11 okt 2018 - 07:15

In Earnewâld organiseert stichting Vrienden van de Otter samen met de Friese Binnenvissers een speciale wandeltocht onder de titel 'Laat de otter niet stikken.' Deze otterloop is op zondag 28 oktober. Het is een crowdfundactie die 30.000 tot 40.000 euro moet opleveren. Het geld wordt gebruikt om te voorkomen dat otters verdrinken in fuiken van vissers.

It affysje foar de kuier. - Foto: Vrienden van de Otter&Fryske Fiskers

Otters zijn viseters en in die fuiken zit vis. Maar anders dan vissen moeten otters weer naar boven om adem te halen en dat kan niet wanneer ze in een fuik zitten. Dat gebeurt veel, maar het is te voorkomen door maatregelen te nemen waardoor de otters niet in de fuiken kunnen komen en vissen wel.

Om onderzoek te doen naar de effectiviteit van deze maatregelen is geld nodig. De otterloop wordt gesteund door een groot aantal organisaties en bedrijven in en op It Wiid in Earnewâld.

In otter - Foto: Shutterstock.com

Unieke samenwerking

Volgens Addy de Jongh van de Stichting Vrienden van de Otter gaat het om een unieke samenwerking met de Friese Binnenvissers. "Dit zijn twee groepen die normaal tegenover elkaar zouden staan, maar die nu proberen dit samen op te lossen."

De Jongh roept mensen op om mee te doen. Inschrijven kan via de website van Vrienden van de Otter. Deelnemers worden gevraagd om sponsoren te zoeken. "Ook mensen die niet mee kunnen wandelen, mogen op de website een bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat otters niet meer verdrinken in een fuik."

Addy de Jongh van Vrienden van de otter

(Advertentie)
(Advertentie)