Friezen met hoge opleiding verspillen meer voedsel

Mensen met een hoge opleiding gooien veel vaker voedsel weg, dan mensen met een lage opleiding. Dat blijkt uit een onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau.
Soerkoal stamppot © Shutterstock.com
Van de mensen met een lage opleiding geeft 18 procent aan dat ze minstens een keer per week voedsel weggooien, bij mensen met een hoge opleiding is dat met 43 procent meer dan twee keer zo hoog.
Het Fries Sociaal Planbureau heeft ruim 1.800 mensen ondervraagd over het belang van het duurzaam produceren van voedsel. Dan blijkt dat Friezen vooral op een keurmerk voor duurzaamheid letten bij het kopen van vlees en eieren.
Ko yn de greide © Shutterstock.com

Trots op boeren

Inwoners van Fryslân zijn volgens het FSP positief over de boeren en vinden dat boerenbedrijven een onderdeel zijn van de Friese samenleving en de Friese identiteit. Een grote meerderheid vindt dat boeren belangrijk zijn voor de Nederlandse economie, twee derde deel geeft aan trots te zijn op boeren.
Wynturbine © Shutterstock.com

Landschap

Het Friese landschap krijgt als rapportcijfer een 7,7, maar bijna een derde deel vindt wel dat de kwaliteit van het landschap achteruitgaat. Ze zien o.a. minder soorten weidevogels, bloemen en een eentoniger landschap. Ook megastallen en windturbines kunnen rekenen op veel ergernis.