Schouw en kastenwand komen van Paleis Het Loo naar Dokkum terug

10 okt 2018 - 13:46

In het stadhuis van Dokkum wordt hard gewerkt aan de inbouw van een 18de-eeuwse schouw en een kastenwand. Die zijn afkomstig van Paleis Het Loo in Apeldoorn, waar druk wordt verbouwd. Oorspronkelijk zijn de schouw en kastenwand afkomstig uit Dokkum.

Foto: Omrop Fryslân, Geert van Tuinen

De onderdelen komen uit een herenhuis dat burgemeester Johannes Fockema omstreeks 1760 aan de Kleine Breedstraat heeft laten bouwen. In 1879 kocht het Rijk deze woning om er een postkantoor van te maken.

De zogenoemde Rijksbouwmeester die bij de verbouw van het postkantoor was betrokken, werd ook ingeschakeld bij de verbouw en uitbreiding van Paleis Het Loo. Hij vond dat de schouw en kastenwand van het postkantoor in Dokkum goed konden worden gebruikt bij de verbouw van Het Loo en zo verhuisden deze meubelstukken.

Momenteel wordt Paleis Het Loo weer verbouwd en nu komen de schouw en de kastenwand dus weer terug naar Dokkum. Ze worden geplaatst in de commissiekamer in het oude stadhuis.

Foto: Omrop Fryslân, Geert van Tuinen

Hoe is het contact met het paleis gelegd?

"Hans Zijlstra van de historische vereniging tipte ons over de meubelstukken in het paleis en toevallig is de conservator daar, Johan de Haan, een Fries," legt Gerard Mulder van Monumentenzorg uit. "Dus dat contact was vrij gauw gelegd. De gemeente heeft een brief geschreven en vriendelijk gevraagd. Ze waren in Apeldoorn wel blij met de vraag omdat de spullen anders in het depot terecht zouden komen."

"We moesten er eerst wel een goed plekje voor vinden. We zijn hier uit gekomen, het paste eerst niet helemaal, maar met wat aanpassingen kan het wel." De stukken komen in bruikleen. "Omdat het om nationaal erfgoed gaat, mag het niet zomaar worden verkocht of verplaatst." Een gespecialiseerd verhuisbedrijf heeft het gebracht.

Timmerman Martijn Lepstra heeft de kastenwand te pas gemaakt. "Deze ruimte is wat lager dan Het Loo. Ik heb wat aanpassingen gedaan zoals de lijsten die er bovenop zaten weggehaald, die waren ook niet origineel."

Hij probeert zo weinig mogelijk schroeven te gebruiken. "Die zijn weggewerkt aan de achterkant van de kast." Ook een paar plekjes met houtrot heeft hij aangepakt en behandeld. Bij de schouw moet de schilder er nog bij om wat bij te werken.

Wanneer is het te zien?

Begin november moet het werk klaar zijn. Het is voor het publiek toegankelijk als het gemeentehuis open is bij open monumentendagen of bij vergaderingen waarbij publiek welkom is.

(advertinsje)
(advertinsje)