Onbeveiligde spoorovergang te gevaarlijk: ProRail sluit ze af met betonblokken

10 okt 2018 - 11:24

Spoorbeheerder ProRail wil zo'n 30 van de bijna 120 onbeveiligde spoorovergangen afsluiten met betonblokken. Volgens directeur Pier Eringa is het niet langer verantwoord om de overgangen open te houden en duren alle discussies en inspraak te lang.

In net befeilige spoaroergong - Foto: ANP

"Als er weer een ongeluk gebeurt, dan willen we niet het verwijt krijgen dat we er niets aan doen'', zegt Eringa in De Telegraaf. Het bedrijf begint daarom volgende week zelf met het afsluiten van de 30 gevaarlijkste overgangen. Eringa roept gemeenten op om het initiatief zo gauw mogelijk te volgen.

Fryslân heeft vier openbare overgangen die niet beveiligd zijn. Volgens woordvoerder Aldert Baas van ProRail zijn er over de overgangen goede gesprekken gevoerd met gemeenten en de provincie. Het probleem zou meer spelen in andere provincies, zoals Groningen. Daarnaast zijn er ook particuliere overgangen. Een overgang bij Harlingen werd vorig jaar met spoed gesloten na een dodelijk ongeluk waarbij een vader en zijn zoontje omkwamen.

Daden

Volgens Baas is het tijd om tot daden over te gaan. "De discussie gaat nu te veel over hoe we de spoorwegovergangen kunnen openhouden, maar het moet eigenlijk gaan over hoe we ze kunnen afsluiten." Hij denkt dat mensen weinig last zullen hebben van het afsluiten. Bij de 30 gevaarlijkste overgangen ligt er dichtbij een alternatieve route, zegt hij.

Niet onder de indruk

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zegt bij de NOS dat zij niet onder de indruk is van het voornemen van ProRail om onbeveiligde overgangen op eigen initiatief te sluiten.

"Het is inmiddels traditie dat de heer Eringa in de aanloop naar een Kamerdebat over spoor met allemaal plannetjes in de media verschijnt", zegt zij. Donderdag is er in het parlement een overleg over het spoor. "Voor iedereen die een serieus plan heeft om de veiligheid op het spoor te verbeteren, staat mijn deur altijd open." Of zij zal ingrijpen, is onduidelijk. "Daar willen we niet op vooruitlopen", aldus een woordvoerder tegen de NOS.

(Advertentie)
(Advertentie)