Wat doet de A7-zaak en de discussie voor het imago van Fryslân?

De rechtszaak is nu inmiddels twee dagen uitgebreid in het nieuws geweest en dat zal de hele week nog zo zijn. Op Twitter is de hashtag #blokkeerfriezen trending topic. Maar nu lijken de Friezen, de Zwarte Piet-discussie, racisme en nationalisme onlosmakelijk verbonden te zijn. Wat doet de zaak met de uitstraling van Fryslân?
Fryslân Hjoed oer de A7-blokkearders
In Fryslân Hjoed zat dinsdag Wytze Visser, marktexpert. Hij vertelt wat de zaak met het imago van Fryslân doet. Niet heel veel, volgens hem. "Dat is zo sterk, dat verandert niet. Maar het is wel zo dat we nu 'open gemeenschap' als thema van het Culturele Hoofdstad-jaar hebben, terwijl het nu over 'blokkeerfriezen' gaat. Dat is wel een tegenstelling."
Het is ook niet zo dat de discussie altijd met Fryslân te maken heeft. "De hele discussie loopt al jaren, maar het concentreert zich nu op Fryslân. Maar straks gaat Sinterklaas naar Zaanstad toe. Dan gebeurt daar wat en dan gaat het hele circus daarheen."
Deze dagen van de rechtszaak gaat het ook over voor of tegen Zwarte Piet. Alleen is dat niet waar de zaak over gaat, legt Visser ook weer uit. "De verdachten zijn trots, want zij hebben hun doelstelling behaald. Maar daarbij hebben ze ook de wet overtreden: dan krijg je een boete óf moet je voor de rechter komen", zegt Visser. "De rechtszaak gaat over de overtreding. Het wordt nu gebruikt om er meer van te maken, waardoor de hele Zwarte Pieten-discussie weer wordt opgetrommeld."

Verdeelde Friese gemeenschap

Verslaggever Auke Zeldenrust, die voor Omrop Fryslân de zaak volgt, ziet dat de gemeenschap wordt verdeeld. En er komen mensen op de zaak af die het gebruiken voor politieke doeleinden.
"Martin Bosma van de PVV is hier, zoals de voormannen van de extreemrechtse Pegida en Nederlandse Volks-Unie", zegt Zeldenrust. "Wat is hun belang? Je moet het proces puur juridisch zien, maar het krijgt een politieke lading. Zij zien dat er wat te winnen valt."
Nationalisme staat vaak in de weg om te begrijpen hoe een ander denkt.
Wytze Visser
"Het gaat steeds over kampen", zegt Visser. "Ben je voor of ben je tegen. Maar er is denk ik veel nuance. De verdachten wonen in de omgeving waar minder zwarte mensen wonen. 'Zullen ze mij nu vertellen hoe ik Sinterklaas moet vieren?', denken ze."
"Dat wordt gekoppeld aan iets heel Fries. Dan krijg je een vorm van nationalisme dat ergens toe leidt. Dat staat vaak in de weg om te begrijpen hoe een ander denkt. Want dat moet het uitgangspunt zijn: heb begrip voor elkaar."