Nederland naar finale play-offs voor WK voetbal

Nederland is door naar de finale van de play-offs voor het WK Voetbal 2019. De Oranje Leeuwinnen, met de Friezinnen Sherida Spitse en Loes Geurts in de basis, wonnen met 2-1 in Denemarken. Dat was meer dan genoeg, want Nederland won vrijdag in Breda de eerste wedstrijd ook al met 2-0. In de finale van de play-offs speelt Nederland tegen Zwitserland.
© www.orange-pictures.nl
In het Deense Viborg kwam het gastland vroeg op voorsprong. Dominique Bloodworth maakte een overtreding in het strafschopgebied en Nadia schoot met een strafschop de 1-0 binnen.
Lang duurde de achterstand niet voor Nederland, want twee minuten later maakte Lineth Beerensteyn de gelijkmaker. Op een perfecte voorzet van Jackie Groenen kopte ze Nederland op gelijke hoogte: 1-1. Sherida Spitse was zelfs dichtbij de 1-2, maar via de vingers van de Deense doelvrouw eindigde haar schot op de lat.

Tweede helft

In de tweede helft was Denemarken meerdere keren dicht bij opnieuw een voorsprong. Pernille Harder schoot over en later keerde Hichtumer Loes Geurts een inzet van dezelfde Harder.
In blessuretijd, toen Nederland eigenlijk al zeker was van een plek in de finale, maakte Beerensteyn ook nog de 1-2. Dat deed ze nadat Denemarken een hoekschop van Nederland niet goed verwerkte.

Geurts uit Hichtum belangrijk

De Friese keepster van Nederland, Loes Geurts, was meerdere keren belangrijk met een redding. "Dat ik een paar ballen pak, daar sta ik voor", zei de 119-voudig international na afloop.
Ik ben met zoveel plezier teruggekomen.
Loes Geurts over haar comeback bij Nederland
Geurts keepte vrijdag ook al tegen Denemarken, maar dat was voor het eerst sinds juni 2017. "Na een tijdje gestopt te zijn, ben ik met zoveel plezier teruggekomen. En het gaat ook goed."
Waarom heeft ze nu zoveel plezier? "Ik ben vrijer in m'n hoofd. Voetbal is niet meer het belangrijkste in m'n leven en daarom kan ik er nu meer van genieten."
Het afgelopen jaar was Sari van Veenendaal altijd basiskeepster voor Nederland, maar zij is op dit moment helemaal niet fit. Wie staat er in de finale onder de lat? "Dat is aan de bondscoach", zegt Geurts. "Ik doe gewoon m'n best. Als het nodig is, dan sta ik er."
Loes Geurts © www.orange-pictures.nl

Finale tegen Zwitserland

De tegenstander in de twee finalewedstrijden wordt Zwitserland. Die speelden twee keer gelijk tegen België: eerst 2-2 in België en dinsdag 1-1 in Zwitserland. Omdat de Zwitsers meer uitgoals hebben gemaakt, gaan zij door naar de finale.
De finalewedstrijden tussen Nederland en Zwitserland zijn tussen 5 en 13 november. De winnaar van de finale van de play-off plaatst zich voor het WK, dat in juni en juli 2019 in Frankrijk gehouden wordt.
Nederland werd in de kwalificatiepoule voor het WK tweede achter Noorwegen. Daarom heeft Nederland zich niet direct geplaatst voor het WK, maar moet het via de play-offs gebeuren. De play-offs bestaan uit een halve finale (waarin Nederland dus tegen Denemarken speelde) en een finale.