Woonwagenbewoners Drachtstercompagnie: "De maat is vol"

09 okt 2018 - 13:53

"De maat is vol" voor woonwagenbewoners uit Drachten. Zij hebben maandag het voormalige kamp aan de Kromme Wyk in Drachtstercompagnie bezet. Ze willen dat de gemeente Smallingerland nieuwe plekken regelt voor de jongere generatie.

Wenweinkamp Drachten beset

Antonio Corpier. "Hier zijn wij als kind opgegroeid. Het kamp is meer dan twintig jaar geleden opgeheven. We hebben geprotesteerd omdat de gemeente niet aan onze vraag over staanplaatsen wil voldoen." Er zou niet genoeg ruimte zijn voor de mensen die in zo'n kamp willen wonen. Ook Maria Wolters protesteert. "Mensen hebben recht op een vak (waar ze hun woonwagen parkeren, red.) en daarom sta ik achter hen."

Wat willen de bewoners?

Foto: Srfotografie

Een tiental mensen heeft de hekken om het terrein doorgeknipt en is met caravans op het terrein gaan staan. In het hele land worden op dit moment plekken door woonwagenbewoners bezet om gemeenten onder druk te zetten om in actie te komen.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Chris Struijk is een van de bewoners, maar heeft geen woonplaats. De overnachting is hem goed bevallen en hij wil dat de gemeente meer vakken maakt voor woonwagenbewoners. "We hadden hier nooit weg moeten gaan", zegt Struijk over het kamp aan de Kromme Wyk. Hij heeft geprobeerd in een huis, op een boot en op campings te wonen, maar het beviel hem niet. Hij hoopt dat burgemeester Tom van Mourik wil luisteren naar de bewoners. "Ik kus de burgemeester op z'n hoofd als ie dat doet. Eerder ga ik niet weg..."

Wat zegt de burgemeester?

Dat lijkt burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland wat overdreven. "Dat heb ik niet nodig om te weten dat een groep woonwagenbewoners al een aantal jaren wacht op een antwoord van de gemeente. Ik kan me voorstellen dat ze vinden dat het lang duurt."

20 vakken?

De Drachtsters willen het terrein bezet houden tot de gemeente met een oplossing komt. Ze wachten al een paar jaar op de aanwijzing van nieuwe standplaatsen. Aan het eind van dit jaar zal volgens Van Mourik duidelijk worden welke locaties in beeld komen. "Misschien zit Drachtstercompagnie er ook bij, dat weet ik niet."

"Ik denk dat wij deze groep goed bedienen", vindt Van Mourik. De bewoners hebben 20 vakken nodig, zeggen zij. "Wij moeten nu naar de gemeenteraad om te kijken wat zij ervan vinden. Ik sluit niet uit dat er een aantal plekken bij komt, maar dat is aan de gemeenteraad."

(Advertentie)
(Advertentie)