Noardeast-Fryslân wil verantwoordelijkheid staten en stinzen goed oppakken

08 okt 2018 - 20:12

"De nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân, die op 1 januari ontstaat, heeft de meeste staten en stinzen van Fryslân. Dat alleen al geeft de verplichting om daar verstandig met het culturele erfgoed om te gaan." Dat zei burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland maandag voorafgaand aan een zogenoemde 'netwerkbijeenkomst' in Kollum. Samen met het aangrenzende Dantumadiel wil de gemeente Noardeast-Fryslân een beleidsplan opstellen op het gebied van de cultuurhistorie.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Het doel is om het grote aantal monumenten en cultuurlandschappen voor toekomstige generaties te behouden en in te zetten bij de verdere uitbouw van het cultuurtoerisme in de regio. Het gaat dan niet alleen om monumentale gebouwen als staten, stinzen, boerderijen, molens en kerken, maar ook om terpen en landschappen.

Bij de bijeenkomst konden de regionale organisaties met elkaar kennismaken door een korte pitch: binnen een minuut moest worden verteld wie men was en wat men deed.

Voor het nieuwe beleid is al een startdocument opgesteld, dat nog kan worden aangevuld met bijdragen van de betrokken organisaties.

Verslaggever René Koster was bij de netwerkbijeenkomst aanwezig

(Advertentie)
(Advertentie)