Piet Paulusma: "Het wordt deze week weer compleet zomer"

08 okt 2018 - 18:06

Het is een uniek jaar, zegt Piet Paulusma. De weerman van Omrop Fryslân voorspelt voor deze week opnieuw een zomerweek, met temperaturen van 20 graden of hoger. Zaterdag kan er zelfs weer een warmterecord kunnen worden gebroken. De zoveelste van dit jaar.

Foto: ANP

De warmste 13 oktober was in 1990, met 21,9 graden. Dat betekent dat er zaterdag wel eens een nieuw warmterecord zou kunnen vallen. "Dat heeft ook te maken met de opwarming van de aarde. Daar horen dit soort gevolgen bij. Maar het is wel heel uitzonderlijk", zegt Paulusma.

Langer groeiseizoen, korter oogstseizoen

Door de veranderingen in het weer worden de groeiseizoenen langer, maar de oogstseizoenen korter. Dat heeft te maken met zware buien en droge en natte periodes. Piet: "Maar de warmte begint eerder en die houdt het langer vol. Als je nu ook weer ziet, de herfstkleuren komen erin. Maar deze week wordt het compleet zomer."

Over de hele wereld merkbaar

"Het effect van de opwarming is over de hele wereld goed te merken. De Noordpool wordt kleiner, op de Zuidpool groeien planten die er nooit waren, de grootte van de gletsjers neemt af en de extremen nemen toe. Het Middenlandse Zeegebied krijgt er de komende dagen ook flink van langs, met zware buien. Ook dat is uitzonderlijk", stelt Piet.

Komt er wel winter?

Met deze temperaturen zo laat in het jaar zou je denken dat het met de winter niets meer wordt, maar daar denkt Piet anders over. "Ik kijk naar het weer van nu en van afgelopen jaar. Ik heb al discussies gehad over de winter en toen zei ik: het wordt deze winter wel min 20. Maar weet je wat het is: het is nog net iets te vroeg. Ik kom meestal eind oktober met de eerste voorspelling En op 30 november of 1 december met de definitieve. En die van vorig jaar heeft het goed gedaan, de zomervoorspelling heeft het ook goed gedaan. Met de winter ben ik nog bezig."

Die Elfstedentocht komt binnen zeven jaar.

Piet Paulusma

Ze zeggen ook: er komt geen Elfstedentocht meer. Maar daar is Piet het niet mee eens. "Zoals er extremen zijn qua hitte, kun je ook koude-extremen hebben, door het opwarmen van de aarde. Die Elfstedentocht komt er binnen zeven jaar. Maar op de winter komen we nog terug."

Piet Paulusma over oktober

Trefwoorden: 
Piet Paulusma warmterecord
(Advertentie)
(Advertentie)