Sietske Poepjes: niet meer dan 2 miljoen voor nalatenschap LF2018

08 okt 2018 - 16:19

De provincie trekt volgend jaar 6,1 miljoen euro uit voor cultuur, taal, onderwijs en sport. Dat heeft cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes maandag bekendgemaakt op de wekelijkse persconferentie van de provincie. Die 6 miljoen is vooral bestemd voor bestaand beleid.

Het gaat dan om zaken zoals gezonde sportkantines, gehandicaptensport, de Friese taal, cultuureducatie en amateurkunst.

De zogeheten 'legacy' van LF2018 valt buiten die gelden. Gedeputeerde Staten hebben daar 2 miljoen voor over, bij wijze van 'overbruggingskrediet'.

Om vijf miljoen gevraagd

Verschillende culturele organisaties vroegen de provincie vorige week nog om vijf miljoen euro voor de erfenis van LF2018. Volgens organisaties als Keunstwurk en LF2018 is zoveel geld nodig om ook de komende jaren 'evenementen van allure' te organiseren en Leeuwarden op de kaart te houden als festivalstad, maar Poepjes wil geen vijf miljoen toezeggen.

Dat is aan de nieuwe Staten.

Sietske Poepjes over eventueel meer geld voor de 'legacy'

"Er zijn volgend jaar Statenverkiezingen. Wij willen als college van Gedeputeerde Staten niet over ons graf regeren", zegt Poepjes. "Het is aan de nieuwe Staten om te besluiten om wel of niet meer geld voor de 'legacy' uit te trekken, maar dat doet dit college niet."

Provinciale Staten praten binnenkort over de nalatenschap van de Culturele Hoofdstad.

Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes

(advertinsje)
(advertinsje)