PvdA Harlingen wil nu een oplossing voor storingen REC

08 okt 2018 - 16:06

De PvdA in Harlingen wil dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de storingen bij de REC. De partij vindt dat de problemen bij de afvaloven maar blijven doorgaan. Volgens de partij is iedereen er nu wel klaar mee. "De onrust neemt toe onder de inwoners van Harlingen. De ene storing volgt de andere storing op. Er komt geen rust", zegt gemeenteraadslid Jacqueline Huizinga.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Gebroken stoomleiding

Afgelopen zaterdag werd de oven stilgelegd vanwege een gebroken stoomleiding en dat zorgde voor veel stank in Harlingen en omgeving. Afvalverwerker Omrin zal komend jaar een nieuwe stoomleiding plaatsen om deze situaties in de toekomst te voorkomen.

Maar volgens Huizinga kan dat niet zo lang wachten. "Het moet direct, we kunnen niet nog een half jaar wachten. En de provincie moet hier ook bovenop zitten." De provincie heeft eerder aangegeven dat ze opheldering wil van Omrin over wat er is gebeurd en of alle regels en afspraken zijn nageleefd.

Betere communicatie

Huizinga vindt dat het probleem van zaterdag te laat is gemeld. "Er was een enorme stank, waar veel mensen last van hebben gehad. Pas in de loop van de middag werd duidelijk dat het weer bij de REC vandaan kwam." De communicatie over de oven moet sneller om de onrust onder de inwoners weg te nemen, vindt Huizinga.

Wel stank, geen gevaar

De brandweer heeft geconstateerd dat de stankoverlast geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dat betekent dat de gemeente Harlingen niet veel aan de problemen kan doen.

De PvdA komt maandagavond bij elkaar om onder andere een standpunt in te nemen over de situatie rondom de afvaloven. Huizinga: "Als raadslid wil je voor je inwoners het beste. We moeten als gemeente bekijken wat we kunnen of moeten doen om er verbetering in aan te brengen."

(Advertentie)
(Advertentie)