Onrustig begin van eerste dag A7-rechtszaak

08 okt 2018 - 15:01

De rechtszaak tegen de 34 Friese A7-blokkeerders had maandagmorgen een onrustig begin. Nadat een van de rechters onwel was geworden, was er een korte schorsing. Een uur later kon de zaak weer beginnen. Wat is er tot nu toe allemaal behandeld? Wij zetten het op een rijtje.

Foto: ANP

De rechter gaf een algemene schets van de aanloop naar 18 november 2017. De rol van Jenny Douwes werd apart behandeld. De rechtbank zette de posts en berichten van Douwes op een rijtje. De laatste post van Douwes werd hardop voorgelezen. Die plaatste Douwes op 18 november: 'Hou het rustig, geen ongelukken veroorzaken'.

De gang van zaken

Daarna nam rechter Lootsma de gang van zaken op 18 november door. Om 09.45 uur kwamen de bussen met demonstranten uit Holland Fryslân binnen. De bussen werden afgesneden door een witte bestelbus en later ook door een zwarte motor. Een van de bussen moest abrupt remmen. Een van de passagiers zegt dat hij daardoor zijn hoofd heeft gestoten en letsel opliep.

Agressieve mannen

Volgens getuigen waren er later slingerende auto's en agressieve mannen bij de bussen. Ze bonkten ook op de ramen van de bussen. De bussen konden niet verder rijden. De politie ondernam geen actie, omdat die de situatie niet wilde laten escaleren. Tientallen mensen liepen op de weg.

Emotionele schade

Een vrouwelijke buschauffeur van een van de bussen nam het besluit om terug te rijden. Zij heeft na afloop veel last gehad van de blokkade. Een maand later was ze nog niet aan het werk. Ook moest ze huilen tijdens het verhoor.

WhatsApp-groep

Na de blokkade is er een gesloten WhatsApp-groep gemaakt voor de A7-blokkeerders. Die groep was alleen voor degenen die bij de blokkade waren. "Alleen voor de echten."

Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de actie.

De eerste verdachte van de A7-blokkade

Eerste verdachte aan het woord

De rechter heeft haar verhaal gebaseerd op 112-meldingen, diverse beelden van de gebeurtenis, aangiftes en getuigen. De verhoren van de blokkeerders zijn 's middags begonnen. De eerste verdachte was vrij laconiek over de blokkade. Hij was bijrijder en zei dat hij niet precies wist wat er zou gebeuren. Het werd een moeilijk verhoor. De verdachte beriep zich op zijn zwijgrecht. Hij zei wel dat hij een goed gevoel heeft overgehouden aan de actie.

(advertinsje)
(advertinsje)