A7-rechtszaak geschorst: rechter wordt onwel

08 okt 2018 - 10:53

De rechtszaak tegen de 34 'Blokkeer-Friezen' is maandagochtend meteen na het begin stilgelegd, nadat één van de rechters onwel werd. Het Openbaar Ministerie was net begonnen met het voorlezen van de aanklacht wegens opruiing toen de man onwel werd.

Rjochter - Foto: Shutterstock.com

De rechter hing achterover in z'n stoel en moest de zaal met behulp van anderen verlaten. Een huisarts die in de zaal zat, heeft de rechter onderzocht en vond het verantwoord dat hij weer aan het werk ging. Na bijna een uur werd de zaak hervat.

Grote gevolgen voorkomen

Had de rechter niet verder gekund, dan had dit grote gevolgen gehad voor het verloop van de zaak. De zieke rechter had dan vervangen moeten worden. De nieuwe rechter had zich moeten inlezen, wat tot een grote vertraging van de zaak had kunnen leiden.

Simone Scheffer over de schorsing van de rechtszaak

Op 18 november 2017 blokkeerden 34 mensen bij Joure de A7 voor anti-Zwarte Piet-demonstranten. Maandag, bijna een jaar later, stonden ze voor de rechter. Door de snelweg te blokkeren, hebben de verdachten voor een gevaarlijke situatie gezorgd. Ze zijn aangeklaagd voor diverse zaken, zoals het blokkeren van de openbare weg en het verhinderen van een demonstratie.

(Advertentie)
(Advertentie)