Publiek geniet van laatste show De Stormruiter

08 okt 2018 - 08:21

De laatste keer op het paard, de laatste keer alle sjezen met paarden klaarmaken, de laatste keer de muziek en voor de laatste keer een ovationeel applaus in ontvangst nemen. Zondagavond kwam er een einde aan De Stormruiter. Het stuk is 22 keer gespeeld de afgelopen weken. Bijna iedere keer was de show zo goed als uitverkocht; er kwamen zo'n 105.000 bezoekers op af. Het was één van de grootste voorstellingen van Culturele Hoofdstad.

Publyk genietet fan lêste show De Stormruiter

Vlak achter de schermen vallen de acteurs elkaar na het laatste applaus in de armen. De emoties lopen soms hoog op. Ze slaan elkaar op het schouder en vertellen hun verhaal over de voorstelling. Dat het koor aan het begin van de voorstelling nat werd gespoten na een storing in één van de waterleidingen. En dat ze bijna verkleumd raakten tijdens het wachten achter de schermen.

Het was gewoon een fantastische tijd.

Regisseur Jos Thie

Voor regisseur Jos Thie is de ontlading groot: "Ja, enorm. Dit is een groot succes geworden. Ik vond het echt mooi om te maken. Ik kan hier nu veel emoties aan toevoegen maar dat laat ik aan het publiek over. Het was gewoon een fantastische tijd."

Thie is ook het bestuur van de Stichting Faderpaard dankbaar. "Zij hebben een enorm risico genomen. We stonden er alleen voor en het is gewoon gelukt."

Spelers en vrijwilligers na de laatste show van De Stormruiter

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Annemaaike Bakker is één van de hoofdrolspelers. Ze speelde de rol van Elke, de vrouw van Hauke Haien, de dijkgraaf. "Ik voel me nu een beetje leeg, zo na deze laatste voorstelling. Het was gewoon heel bijzonder. We hebben het met z'n allen gedaan. Bedenk dat er diverse mensen uit alle hoeken hier met elkaar samenwerken. En alles loopt zo soepel!"

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Bakker ziet dan ook tevreden terug op de 22 keer dat ze de voorstelling mocht spelen: "Ik vond het ook heel tof om met Jos Thie te werken. En dat in zo'n grote voorstelling. Voor een voorstelling kijk je wel eens even om het hoekje en denk je: ja, alweer vol. Toen we nog drie keer moesten spelen, zeiden we tegen elkaar dat er nog 15.000 mensen naar het stuk kwamen kijken. Dat is bizar! Ik heb wel in stukken gespeeld waarmee we zo'n aantal niet eens haalden in een volledige tour."

Afscheid met gemengde gevoelens

Achter de schermen hebben de vrijwilligers die op de sjees zaten gemengde gevoelens. "Het is jammer dat het voorbij is, want het was echt heel leuk om te doen. Aan de andere kant ben je blij dat je terug kunt blikken op een goed gelukte show."

Ik zit al 40, 50 jaar in het vak en dit is gewoon uniek.

Acteur Freark Smink

Acteur Freark Smink speelde de oude dijkgraaf, de vader van Elke: " Ik ben zo blij dat ik dit heb meegemaakt. Ik zit al zo'n 40, 50 jaar in het vak en dit is gewoon uniek. Zo bijzonder dat iedereen zo goed samenwerkt en dat er een voorstelling staat. En dat alles loopt zonder ongemakken of wat dan ook, met onderling ook nog een fantastische sfeer."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

En toen was alles klaar

Voor iedereen die het paardenspektakel moest missen en bezoekers die nog eens na willen genieten, is De Stomruiter eind december te zien bij Omrop Fryslân op televisie.

(Advertentie)
(Advertentie)