Omrin plaatst nieuwe stoomleidingen in afvaloven om storingen te voorkomen

07 okt 2018 - 13:02

Afvalverwerker Omrin plaatst in maart volgend jaar nieuwe stoomleidingen in de afvaloven. Deze maatregel moet lekkages en storingen zoals die van zaterdag voorkomen. Dat zegt Omrin-directeur John Vernooij.

Foto: Facebook, Jan Zijlstra

Brandweer op onderzoek in Harlingen

Zaterdagmiddag brak een van de stoomleidingen die in de ketel zitten. De oven is meteen stilgelegd. Het lukte echter niet om al het afval van het verbrandingsrooster te verwijderen. Het gevolg was dat dat later weer begon te smeulen en voor veel stankoverlast zorgde in Harlingen. De brandweer werd zaterdagavond laat opgeroepen om te helpen bij het blussen.

Meetploegen hebben in Harlingen en omgeving metingen gedaan, om te zien of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Uit de stad Harlingen en het dorp Midlum kwamen veel klachten over stankoverlast.

Nieuwe pijpen in bestelling

Omrin-directeur John Vernooij baalt ook van de overlast. Hij wacht de uitkomsten van het onderzoek van de brandweer af, maar verwacht niet dat er giftige stoffen zijn vrijgekomen. "Dat er een leiding breekt is niet ongewoon in een afvaloven. De gassen tasten het metaal aan. Dan kan zo'n leiding knappen", zegt Vernooij.

Omrin is bezig met een permanente oplossing: "We plaatsen straks leidingen met een extra beschermde laag. Die laag moet de pijpen dan beter beschermen." Omrin wilde de aanpassing al eerder doen, maar op de pijpen zit een lange levertijd.

Provincie wil opheldering van Omrin

De provincie gaat over de vergunning van de afvaloven. Een woordvoerder stelt dat zij opheldering willen hebben van Omrin over wat er is gebeurd. Dan wordt ook bekeken of alle regels en afspraken goed zijn nageleefd.

(Advertentie)
(Advertentie)