Aris-coach Van den Bosch heeft grote plannen: "Het Kalverdijkje moet weer vol"

Het Kalverdijkje moet weer vol. Dat is de doelstelling van Aris-coach Tony van den Bosch voor het nieuwe seizoen. De Leeuwarder basketbalclub maakt zich op voor het vijftiende seizoen op rij in de Dutch Basketball League (DBL), de hoogste divisie in het Nederlandse basketbal, en heeft daarvoor de nodige versterkingen naar Fryslân gehaald.
Tony van den Bosch
Griffin Kinney (Appalachian State), Jonathan Williams (VCU) en Nick Masterson (Kennesaw State) maakten deze zomer de overstap van het collegebasketbal naar het professionele bij Aris. Vooral met laatstgenoemde hebben de Leeuwarders een grote vis binnengehaald. De Amerikaanse schutter schoot afgelopen seizoen met 54,1 procent het hoogste percentage driepunters van de hele NCAA Division 1.

Blijdschap van de coach

Coach Van den Bosch is dan ook erg blij met de versterkingen. "De rekrutering is dit jaar heel anders verlopen. Ik ben heel blij dat het bestuur naar mijn wensen heeft ingegrepen en dat we nu eindelijk spelers hebben dit ik echt wilde", aldus Van den Bosch.
Wat bijzonder is voor Aris, dat drie spelers van het afgelopen seizoen ook dit jaar weer de clubkleuren van de Leeuwarders verdedigen. "Nathaniel Musters, Deividas Kumelis en David Michaels zijn gebleven. Dat was andere jaren wel anders. Dat zijn jongens die ervaring hebben met hoe ik werk", zegt de Belgische coach, die vooral veel lof heeft voor Michaels' kwaliteiten.

"Erg belangrijk figuur"

"Hij maakt heel veel terechtwijzingen, dat is wel interessant. Hij is daarmee buiten het veld een erg belangrijk figuur, eigenlijk vooral vanwege de discipline naar de andere jongens toe. Ik ben heel blij dat hij is gebleven."
David Michaels
De Leeuwarders werden afgelopen seizoen in de DBL zesde van de negen teams en ook dit jaar is de concurrentie volgens Van den Bosch weer groot. "Je hebt natuurlijk Groningen dat er met kop en schouders bovenuit steekt en dan heb je ook nog Leiden, Den Bosch en Zwolle. Dat zijn de vaste waarden voor de bovenste vier plekken", weet de Belg.
De Dutch Windmills uit Dordrecht maken sinds dit seizoen ook deel uit van de competitie. De ploeg uit Zuid-Holland heeft een budget van 450.000 euro. Dat is veel meer dan wat het bestuur in Leeuwarden kan besteden. "Dordrecht is een zeer gevaarlijke concurrent voor de play-offs. Ook Amsterdam is in de breedte sterker geworden en Rotterdam heeft met Jeroen van der List (vorig jaar Aris) een serieuze versterking gehaald." Aris heeft een begroting van ongeveer 250.000 euro.

Verder kijken dan alleen de ranglijst

Het doel van de Friese basketbalclub is dit jaar opnieuw de zesde plaats, maar de 65-jarige coach kijkt verder dan alleen de ranglijst. "Het doel is vooral om het publiek dit seizoen aangenamer te verrassen, met het spel dat we kunnen leveren en de kwaliteit die we op het veld brengen", sa seit hy. "Ik wil meer thuiswedstrijden winnen, want daar hebben we vorig seizoen flink in gefaald."
De eerste wedstrijd van het seizoen is voor Aris meteen belangrijk. De Leeuwarders moeten zaterdag in een uitwedstrijd aantreden tegen de Den Helder Suns, die afgelopen seizoen op de achtste plaats eindigden. Aris moet het in Noord-Holland doen zonder Jonathan Williams. De pointguard, die door Van den Bosch ook wel 'the coach on the court' wordt genoemd, ligt er waarschijnlijk nog twee weken uit met een blessure.
"Ik hoop dat wij er klaar voor zijn. We hebben de pech dat we met een belangrijke geblesseerde zitten. We moeten roeien met de riemen die we hebben, maar ik zie het zeer positief in", zegt Van den Bosch.