Betekent synthetische melk het einde van de melkkoe?

05 okt 2018 - 17:30

De zuivelsector moet de komende jaren rekening houden met een groot aantal bedreigingen. Zowel de boer als een coöperatie zoals Friesland Campina, moet daar een antwoord op vinden. De bedreigingen waren vrijdag in Bolsward een van de onderwerpen op een groot congres over de toekomst van ons eten.

Synthetische melk is een van de bedreigingen die op het congres werden besproken. Dit is melk die wordt gemaakt van gras of andere groene planten. Het grote voordeel van deze 'nep melk' is dat de productie van het de drank een stuk milieuvriendelijker is dan dat van de zuivel die wij nu nog drinken. De synthetische melk kan volgens de deskundigen in de toekomst een serieuze concurrent worden voor de gewone koeienmelk.

Supermarkten willen veranderingen

Maar niet alleen de futuristische producten vormen een uitdaging voor de landbouwsector. Ook de manier waarop de supermarkten zich opstellen tegenover producenten en leveranciers van voedsel en drank is interessant. Winkels zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl proberen steeds vaker de coöperaties te ontwijken. Boeren en coöperaties moeten hierover nadenken en er oplossingen voor vinden, zo werd gesteld op het congres.

Foto: Omrop Fryslân

Onderwijs in ontwikkeling

Het foodcongres is onderdeel van een grote reünie van de legendarische Bolswarder Zuivelschool, die in 1996 haar deuren moest sluiten. De kwaliteit van het agrarische onderwijs vormt sinds die tijd nog steeds een uitdaging. Martin Wijnia, oud-docent van de zuivelschool en tegenwoordig bij Van Hall Larenstein, heeft er vertrouwen in dat de huidige samenwerking met het bedrijfsleven, het onderwijs een positieve draai kan geven.

Trefwoorden: 
landbouw melk symposium
(advertinsje)
(advertinsje)