Friese Tweede Kamerlid Diks over cyberoperatie: "Het komt erg dichtbij"

04 okt 2018 - 21:43

"We weten al een hele tijd dat Rusland druk bezig is om westerse democratieën te beïnvloeden; het is zorgelijk dat dit nu dus op Nederlands grondgebied gebeurt." Dat zegt het Leeuwarder Tweede Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks, als reactie op de Russische cyberoperatie in april dit jaar in Den Haag.

Foto: Omrop Fryslân

Donderdag werd bekend dat de MIVD, de militaire inlichtingendienst, een Russische cyberoperatie heeft verstoord. Het beoogde doel was de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Vier Russen probeerden in te breken op het WiFi-netwerk.

Onacceptabel

De Tweede Kamer vindt de Russische operatie onacceptabel. "Het is erg zorgelijk dat men op Nederlands grondgebied probeert internationale organisaties te hacken", zegt Isabelle Diks. "Het komt op deze manier heel dichtbij. Ik ben trots op het werk van de MIVD."

En wat betekent de cyberoperatie voor de verhoudingen met Rusland? "Die komen nog verder onder druk te staan", volgens Diks. De vier Russische spionnen zijn op het vliegtuig naar Moskou gezet.

Isabelle Diks vertelt in Weistra op wei over de cyberoperatie

(advertinsje)
(advertinsje)