Kalverkeuring Bolletongersdei terug in centrum Bolsward

De kalverkeuring op Bolletongersdei is dit jaar voor het eerst sinds zeventien jaar terug in het centrum van Bolsward. Vanaf 2001 was de keuring verboden vanwege de mond-en-klauwzeeruitbraak. De jaren daarna vond de keuring plaats in de manege. Maar nu is 'ie terug in het centrum. En daar is kalverfokclub De Twaling erg blij mee, zegt voorzitter Jentsje Bootsma. Er komt volgens hem veel meer publiek op af.
Keallekeuring Bolletongersdei werom yn sintrum
De kalverkeuring vindt plaats op de busremise van Arriva, waar ook een agrarische beurs en een agrarisch beleefplan is. Daar is voor bezoekers van alles te zien en te doen dat met de productie van voedsel te maken heeft. Het idee is om de agrarische sector dichterbij de burger te brengen. Beide groepen ontmoeten elkaar tegenwoordig steeds minder en dat zorgt voor onbegrip, vindt de organisatie van Bolletongersdei. "Bolsward is vanouds een zuivelstad en we willen die verbinding met de boeren terugbrengen", zegt Cor de Groot, voorzitter van de stichting Bolletongersdei.
Jan Galema (l) en Cor de Groot © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Jan Galama bestuur Bolletongersdei
Hoewel de organisatie van de dag niet altijd makkelijk is vanwege de regelgeving, bestaat de wens om Bolletongersdei als evenement uit te breiden. Daarbij wordt volgens bestuurslid Jan Galama gedacht aan educatie. Naast het agrarische plein, was er de hele dag ook een grote braderie in de stad.
Reportage over Kalverkeuring in Bolsward