"Homoseksuele mannen en vrouwen krijgen te weinig ruimte van kerken"

03 okt 2018 - 23:00

De kerken geven nog te weinig ruimte aan homoseksuele mannen en vrouwen die in God willen blijven geloven. Dat bleek op de speciale thema-avond van IepenUP in Neushoorn Café onder de naam 'God loves fags'.

Foto: IepenUP

"Toen ik ontdekte dat ik op meisjes viel, zei de jeugdmedewerker van de Bethelkerk dat God mij niet zo had gemaakt. Hier zouden demonische krachten achter zitten om mij bij God vandaan te krijgen.", zei Fries buiten Friesland Femke Hettema. "Met pastorale gesprekken en gebed zou Satan weggestuurd kunnen worden in de naam van Jezus. Deze indoctrinerende en traumatische ervaring heeft bij mij veel schade aangericht."

Hettema is een fotografe die oorspronkelijk uit Joure komt. Nu woont ze in Amsterdam. Op het podium van IepenUP Live vertelde ze openhartig over haar breuk met de kerk en God. Als puber moest ze met haar ouders naar de Bethelkerk in Drachten. Toen Femke ontdekte dat ze lesbische gevoelens had, werd met handoplegging verscheidene keren geprobeerd de duivel uit haar te verdrijven.

Mede door die negatieve ervaringen brak Hettema uiteindelijk helemaal met het geloof en de kerk.

Femke oer homo's en de Bethel

Hettema kreeg veel steun uit het publiek dat in Neushoorn Café aanwezig was, en kreeg ook alle begrip van Tofik Dibi, oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Agressieve reacties uit verschillende hoeken

In een vraaggesprek met journalist Botte Jellema maakt Dibi het publiek deelgenoot van zijn strijd met het geloof en zijn homoseksualiteit. Vooral omdat Dibi zich eerst als moslim bekeerde en pas daarna als homo uit de kast kwam. Daardoor kreeg hij uit verschillende hoeken agressieve en soms gewelddadige reacties.

"Overdag word ik op straat uitgescholden door Marokkaanse jongens, daar ben ik heel eerlijk over. Maar online zijn het bijna uitsluitend blanke mannen die mij beledigen."

Dibi benadrukte dat de meeste moslims hem echter steunen en aardig zijn. Hij ziet dan ook geen reden om met de Islam te breken.

Tofik Dibi oer it leauwen

De volledige IepenUP van woensdag 3 oktober is hier terug te zien.

Volgende week besteed IepenUP live aandacht aan 'de ambacht'. Publiek is dan al vanaf 17:00 uur welkom in Neushoorn Café voor een markt met verschillende demonstraties en proeverijen.

(Advertentie)
(Advertentie)