Friese Dansdagen: iedereen kan dansen, zelfs met een beperking

"Iedereen kan dansen' is het thema van de eerste Friese Dansdagen. Van donderdag 4 oktober tot en met maandag 8 oktober is De Harmonie in Leeuwarden een grote mengelmoes van dansende mensen, workshops en voorstellingen.
© Omrop Fryslân
Een bijzondere voorstelling die wordt opgevoerd is 'Sprookje zonder beperking'. Daarin draait het om de onverwachte danser. Misschien van wie men denkt dat ze niet konden dansen door een beperking en daarom niet binnen de geldende normen van perfectie vallen.

Dans zit in ons

"Dans zit in ons", zegt Marlien Seinstra. Zij is choreografe van de voorstelling. "Als je hele kleine kinderen ziet en je zet een muziekje aan, dan beginnen ze al een beetje te dansen. Soms zijn er Friezen die dat vergeten zijn en denken dat ze het niet kunnen, maar ik denk dat iedereen kan dansen."
Een van de dansers in de voorstelling is Janneke Poiesz. Ze heeft een lichamelijke beperking, maar dit weerhoudt haar er niet van om met hart en ziel te dansen. "Ik ben altijd al gek op dansen geweest. Als puber stond ik de hele avond solo of met anderen in de bar te dansen. Ik kon het gewoon niet laten."
Dansen: je leeft je uit op de muziek, lekker je lichaam in beweging, heerlijk vind ik het!
Janneke Poiesz
"In 1988 was ik 33 jaar, toen heb ik een ongeluk gehad", zegt Janneke. "Daar praat ik verder liever niet over, maar toen ben ik mijn benen kwijtgeraakt." Dat had een grote impact op haar leven. Toch pakte ze de draad weer op en begon ze weer te dansen. "Je leeft je uit op de muziek, lekker je lichaam in beweging, heerlijk vind ik het!"
Fryske Dûnsdagen
"Het is heel goed dat zoiets gebeurt, om mensen met een beperking weer te integreren in de maatschappij", zegt Janneke over de Friese Dansdagen. "Er zijn nog altijd mensen die niet weten hoe je met mensen met een beperking om moet gaan. Dit draagt daarin z'n steentje bij."
Janneke Poiesz vertelt over hoe ze haar leven weer heeft opgepakt nadat ze haar benen verloor