Zoektocht naar obstakels voor gehandicapten in Bolsward

03 okt 2018 - 19:21

Wat zijn de obstakels in de stad als je een lichamelijke handicap hebt? In een wandelrolstoeltocht zochten gemeentemedewerkers van de gemeente Súdwest-Fryslân en verantwoordelijk wethouder Gea Wielinga dat woensdag uit.

Ze gingen met een aantal mensen aan de wandel door de binnenstad van Bolsward en kwamen wel wat obstakels tegen. Een aantal gebruikers van rolstoelen reden mee en ook mensen met een visuele en auditieve beperking.

Voor de rolstoelers zijn het met name hobbels in stoepen maar ook te steile stoepranden of afritjes. De wethouder zat zelf in een rolstoel en ervaart ook dat het op sommige plekken behoorlijk scheef was. Dat was best wel eng, vond ze.

Verslaggever Simone Scheffer wandelt mee

Ook een jonge man die bijna niets kan zien, liep mee met zijn hond. Voor hem zou het veel helpen als er ribbel tegels in de stad zijn, waar hij aan kan voelen of er bijvoorbeeld een zebrapad of verkeerslicht nadert.

Foto: Simone Scheffer, Omrop Fryslân

Joute de Graaf is een van de mensen die zich inzet voor een betere inrichting van de stad. Hij heeft een dwarslaesie en ondervindt vaak dat er te weinig goede parkeerplekken zijn voor mensen met een beperking. In de wandeltocht komen deze zaken de gemeenteambtenaren ter ore.

De Graaf hoopt dat er nu echt actie wordt ondernomen. Volgens hem loopt Nederland op dit gebied behoorlijk achter op andere landen, zoals Scandinavië en Amerika. Er is twee jaar geleden een wet aangenomen waardoor dit soort maatregels verplicht zijn, maar het kan allemaal nog veel beter, volgens hem.

Joute de Graaf en Gea Wielinga

Wethouder Gea Wielinga en haar ambtenaars nemen alle punten mee en zullen er een verslag van maken. Daarna zullen ze gaan kijken wat er kan worden gedaan om de situatie te verbeteren.

(advertinsje)
(advertinsje)