Plan voor distributiecentrum voor cannabis in Dokkum

Er moet onderzoek komen naar de mogelijkheden voor een distributiecentrum voor cannabis in Dongeradeel. Ook moet cannabis op legale wijze worden verbouwd in de stad, het liefst door mensen met een bijstandsuitkering. Dat is het plan van John Burghout.
Kannabis © Shutterstock.com
John Burghout
Eerder was Burghout de ondernemer achter het indoorfierljepcentrum in De Westereen. Tegenwoordig is hij aangewezen op een uitkering.

Cannabis als geneesmiddel

De eerste 54 jaar van zijn leven was hij zelfs fel tegen roken en tegen cannabis, maar het laatste jaar is hij door lichamelijke klachten zelf in aanraking gekomen met cannabis als geneesmiddel.
Burghout vindt het vreemd dat mensen zoals hij kilometers moeten rijden naar Leeuwarden of Groningen om aan cannabis te komen. Zo'n cannabisdistributiecentrum zou bovendien kunnen zorgen voor honderd nieuwe banen in Dokkum, zo heeft hij uitgerekend.

Nieuwe kans

De politiek in Dongeradeel is altijd fel tegen de komst van een coffeeshop geweest. Met het oog op de verkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente Noardeast-Fryslân ziet Burghout een nieuwe kans.
Bovendien wordt de lokale politiek volgens Burghout gedwongen om het coffeeshopbeleid opnieuw te bekijken, nu er landelijk wordt gesproken over proeven met legalisering van de productie van cannabis. Burghout zegt dat hij daar al contact over heeft gehad met Jesse Klaver van GroenLinks.

Schrijven aan de gemeente

In een toelichting op zijn plan schrijft Burghout aan de gemeente: "Persoonlijk ben ik geen voorstander van een coffeeshop op locaties zoals dat nu het geval is in de omliggende grotere steden. Ik ben van mening dat kinderen noch onderweg naar school noch tijdens het winkelen in de stad geconfronteerd mogen worden met cannabis. Dus geen aanstootgevende coffeeshop in het stadscentrum, maar een distributiecentrum aan de rand van Dokkum."

Zonder overlast

"In grote steden zorgen coffeeshops weleens voor overlast. Als je er langsloopt en je je kinderen dat moet uitleggen, is dat niet altijd leuk. Ik wilde daarvoor een oplossing vinden dat mensen, zonder dat het aanstoot geeft en zonder dat ze er een heel eind voor hoeven rijden, aan cannabis kunnen komen. Dat kan voor recreatief of voor medicinaal gebruik zijn. Wij hebben hier artikel 11 van de grondwet (vrijheid van levensstijl). Als iemand 's avonds voor het slapen gaan een joint wil roken in plaats van een biertje drinken, dan moet diegene dat zelf weten."

Armoede bestrijden

Voor de verbouw van de hennep heeft Burghout mensen op het oog die veel thuis zitten. "Dat kunnen mensen in de bijstand zijn of in de ww, maar ook ZZP'ers die een deel van hun tijd, bijvoorbeeld in de winter, niet veel werk hebben. Zij kunnen dan zo een paar extra centen verdienen. Dat kan een groot deel van de uitkering zijn, in mijn berekeningen tot wel 70 procent. De opbrengsten zijn voor de gemeenschap. Mijn plan zou ook kunnen helpen de armoede in de gemeente te bestrijden. Mensen in de bijstand worden met de nek aangekeken en dat moet anders. Mensen zitten niet in de bijstand omdat ze dat graag willen."
De ChristenUnie heeft inmiddels vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over het plan voor een cannabis-distributiecentrum in Dokkum. Volgens Burghout is er een nulbeleid in de gemeente Dongeradeel, maar heeft dat geen draagkracht meer door het nieuwe regeerakkoord. "Mijn plan is een conceptplan en ik wil het bespreekbaar maken. Geen polarisatie, wel met elkaar in gesprek gaan", zegt Burghout.