De Omrop-Boekenhoek: het is Kinderboekenweek

03 okt 2018 - 15:52

Wanneer las jij voor het laatst een boek? Gisteravond nog, voor het slapengaan? Of is het alweer een paar maanden of zelfs jaren geleden? Om mensen aan het lezen te krijgen, zocht De Middei fan Fryslân in september iedere week naar de mooiste nieuwe boeken. Maar omdat woensdag de Kinderboekenweek begint, hebben we een speciale Kinderboekenhoek.

Foto: Omrop Fryslân

In de studio zat Yfke Schooleman van boekhandel Van der Velde. "Het is eigenlijk tien dagen feest", zegt ze over de Kinderboekenweek. "We hebben veel kinderen die van hun ouders een boek uit mogen zoeken. Ook veel kinderen die met hun grootouders de winkel in komen en als cadeautje een kinderboek mogen uitzoeken."

Schooleman komt met verschillende boekentips voor de kinderen.

Yfke Schooleman met kinderboekentips

Lampje - Annet Schaap

"Dit boek heeft de Gouden Griffel gewonnen. Het is haar debuut. Annet Schaap heeft in het verleden heel veel andere kinderboeken geïllustreerd, maar dit is het eerste boek dat ze zelf heeft geschreven en geïllustreerd. Het ziet er prachtig uit. En het gaat over een meisje dat in een vuurtoren woont. Ze moet elke avond de vuurtoren aansteken, maar op een gegeven moment gaat er iets mis. Ze laat haar lucifer vallen en daardoor kan ze dus niet het licht in de vuurtoren aansteken. Vanaf dat moment gaat er van alles mis: er strandt een schip, er is iets met zeerovers, met monsters. Lampje is een heel dapper meisje en het is een spannend verhaal. Dit boek heeft alles in zich om een moderne klassieker te worden. Het is terecht dat ze de Gouden Griffel heeft gewonnen. Dat is de belangrijkste prijs voor kinderboeken."

Heb je misschien Olifant gezien? - David Barrow

"Een prentenboek. Een heel erg grappig verhaal voor jongere kinderen, over een jongetje dat verstoppertje gaat spelen met een olifant. En dat wil helemaal niet, want een olifant is veel te groot. Wij zien de olifant wel op de plaatjes, maar het jongetje gaat helemaal op in het spel. De prenten zijn erg mooi, het verhaal is leuk, heel fantasievol en het blijft ook leuk."

De eilandenruzie - Jozua Douglas

"Dit is het kinderboekengeschenk. Dat krijg je als je een kinderboek komt kopen. Het boek gaat over vriendschap, al zegt de titel wat anders. Vriendschap is ook het thema van deze Kinderboekenweek. Het gaat over twee bestuurders van twee verschillende eilandjes. Die kunnen elkaars bloed drinken. Er is dan iemand anders die vindt dat de twee vrede moeten sluiten. Die nodigt ze uit om een weekend bij elkaar te komen en in dat weekend gebeurt er natuurlijk van alles. Hij kan erg leuk schrijven."

Meer tips

Naast de drie bovenstaande tips, had Yfke Schooleman nog meer nieuwe kinderboeken mee. Als je nog een ander kinderboek zoekt, dan zijn dit volgens haar ook goede opties:

  • Juf Braaksel en de magische ring - Carry Slee, voor kinderen vanaf 8 jaar.
  • Spreek je chocola? - Cas Lester, voor kinderen vanaf 10 jaar.
  • De zweetvoetenman - Annet Huizing en illustrator Margot Westermann, een informatief boek voor jong en oud, bekroond met een Zilveren Griffel.
  • Kom erbij - Milja Praagman, het prentenboek van de Boekenweek.
(Advertentie)
(Advertentie)