Molkwerum wil toerisme gebruiken om dorpskamer te redden

03 okt 2018 - 09:41

Molkwerum wil een belevingscentrum in het dorp en een toren als 'landmark' aan het IJsselmeer om hun dorpskamer te redden. In Molkwerum zit het kleine dorpshuis in het gebouw van de sinds dit schooljaar leegstaande basisschool It Swannenêst. Het dorp maakt zich daarom zorgen over hun ontmoetingsplaats, omdat zij zelf nooit de vaste lasten van het hele gebouw kunnen opbrengen.

Daarom wil het dorp een volledig nieuw gebouw met daarin een belevingscentrum en een nieuwe dorpskamer. Daarin zou ruimte kunnen zijn voor de cultuurhistorie , het landschap en de natuur van de streek, maar een archeologisch steunpunt kan ook. Een partner van buiten zou dat moeten oppakken. De komst van zo'n centrum moet het mogelijk maken om een dorpskamer voor het dorp te behouden.

Toeristen

Een en ander hangt samen met de komst van toeristen. Daar zijn er momenteel best veel van aan de kust van het IJsselmeer. Om duidelijk te maken dat er in het dorp wat te beleven is, zou er een toren moeten komen bij de oude sluis op de dijk als een landmark. In de jaren vijftig heeft daar ook een toren gestaan, maar die is afgebroken. Mensen kunnen de toren van veraf zien en kunnen op de toren genieten van een mooi uitzicht.

Het plan kan alleen worden gerealiseerd wanneer Súdwest-Fryslân wil meewerken. De gemeente is eigenaar van het schoolgebouw. Kortgeleden hebben burgemeester en wethouders besloten het schoolgebouw uit de openbare verkoop te halen. Zij willen met de plannenmakers om tafel.

(advertinsje)
(advertinsje)