Chinezen kiezen ijshal in Leeuwarden voor Olympische trainingsrondjes

02 okt 2018 - 22:47

Chinese schaatsers zijn in Nederland voor de voorbereidingen van de Winterspelen van 2022 in Beijing. In augustus zijn er honderd Chinezen naar Nederland gereisd, om te kijken hoe wij aan onze schaatsmedailles zijn gekomen. Die willen zij zelf ook graag hebben.

Sinezen kieze Ljouwerter iishal foar Olympyske trainingsrûntsjes

De Chinezen worden door Arie Koops getraind. Hij is voormalig technisch directeur bij de KNSB. Hij vindt niet dat hij de Nederlandse geheimen verklapt. "Die kennis is niet geheim. Nederland heeft een jarenlange traditie van langebaanschaatsen. Dat haal je als Chinees niet zomaar in. Laten we eerst maar proberen alle andere landen te verslaan en dan misschien Nederland." Koops trainde dinsdag in de Elfstedenhal in Leeuwarden met zo'n veertig Chinezen tussen de vijftien en negentien jaar.

Talenten

China heeft een elf Winterspelen meegedaan en nauwelijks medailles gehaald. Volgens Koops zitten er wel talenten bij, die in 2022 op het podium kunnen komen. "Maar voor alle duidelijkheid, er zitten geen grootheden als Sven Kramer en Ireen Wüst bij."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De training is specifiek voor het langebaanschaatsen: vierhonderd meter. De Chinezen komen uit het shorttrack en inlineskaten, en dat is niet helemaal hetzelfde. Ook het communiceren is lastig. Er zijn wel tolken bij, maar Koops doet veel met gebaren. En voordoen, dat werkt ook.

Vier jaar trainen

In principe blijven de Chinezen tot 11 oktober in Leeuwarden, daarna gaan ze naar Alkmaar. Ze moeten begin november terug naar China, want dan is hun werkvisum afgelopen. Koops is nu bezig een andere vergunning voor ze te regelen, zodat ze vier jaar lang in Nederland kunnen blijven om te trainen. Daarna moeten ze in eigen land vlammen.

Nederland heeft bij de Olympische Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea twintig medailles gewonnen. Allemaal op het ijs. Acht medailles waren gouden medailles, dat is een record voor Nederland.

Trefwoorden: 
Leeuwarden 2022 OS2022
(Advertentie)
(Advertentie)