Europees Parlement stemt over steun voor ontslagen bankmedewerkers: ze kunnen 900 euro krijgen

In het Europees Parlement wordt dinsdag gestemd over Europese steun voor ontslagen bankmedewerkers uit Fryslân, Drenthe en Overijssel.
Jan Huitema © Omrop Fryslân, René Koster
Het gaat, om precies te zijn, om een geldbedrag van 1.192.500 euro uit het EFG-fonds voor 'aanpassing aan de globalisering'. In de drie betrokken provincies zijn in 2017 bij elkaar 1.324 bankmedewerkers hun baan verloren als gevolg van de financiële en economische crisis. Alle werknemers zouden dan 900 euro krijgen.
De steun is bedoeld voor het zoeken naar een nieuwe baan, ontslagbegeleiding en scholing. "Ik stem voor, maar wij zijn eigenlijk niet voor zo'n fonds", zegt Europarlementariër Jan Huitema van de VVD.
Jan Huitema van de VVD
Door de crisis zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt, niet alleen bankmedewerkers. Waarom er voor hen dan wel zo'n fonds moet komen? "Dat is precies waarom wij niet voor zo'n fonds zijn", aldus Huitema. "Het moet de verantwoordelijkheid zijn van de lidstaten en de banken zelf. Geeb enkel sociaal beleid wordt niet Europees gedaan, maar dit wel.
Dat verbaast Huitema. "Het lijkt er een beetje op dat landen zo snel mogelijk aanspraak willen maken op dat fonds en dat heeft Nederland nu ook gedaan."
En toch stemt Huitema dinsdag voor. "Dat fonds is er nou eenmaal en wordt elk jaar gevuld met 150 miljoen euro. Het gaat ook naar de andere lidstaten en als Nederland een aanvraag doet, zijn wij ook voor. We moeten ook pragmatisch blijven."