Friese Bestuursdag moet samenwerking overheden versterken

01 okt 2018 - 22:29

In het provinciehuis is maandag de eerste Friese Bestuursdag gehouden. De dag is een initiatief van de provincie, de Vereniging van Friese Gemeenten VFG en het Wetterskip Fryslân. De bedoeling van de dag is om de samenwerking tussen de verscheidene overheden te verbeteren.

Arno Brok - Foto: Omrop Fryslân

Met name op het gebied van grote thema's als milieu, water en weidevogels willen de overheden de samenwerking versterken. "We zijn één Fryslân, met 650.000 inwoners. Daar doen we het voor", zei commissaris van de koning Arno Brok in zijn openingswoord. Verzuild denken past daar niet bij.

Arno Brok en Ferd Crone over de Friese Bestuursdag

De verschilende overheden moeten gebruik maken van elkaars kennis in het belang van de gehele provincie, was de boodschap van Brok.

"Iedereen denkt van nature vanuit z'n eigen verhaal: hoe krijg je dat voor elkaar?", zei Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden. "Dat is bij de overheid niet anders dan in het bedrijfsleven. Tegelijk zie je dat om je heen mensen die ook ideeën hebben. Gemeenten hebben niet zelf alle ambtenaren en deskundigheid."

Elkaar tegenkomen

"Wij komen elkaar wel vaak tegen", zei Brok, waarmee hij doelde op zichzelf en de Friese burgemeesters. "Maar het gaat om veel meer: de mensen die in de gemeenteraad zitten, of in de Staten, of in het algemeen bestuur van het Wetterskip, die komen elkaar niet regelmatig tegen. Zo'n eerste Friese Bestuursdag is een mooi moment om elkaar te ontmoeten."

(advertinsje)
(advertinsje)