Schoolkinderen krijgen een fiets-APK voor de winter

De winter staat voor de deur, de dagen worden korter en dus is goede verlichting op de fiets onmisbaar. Vooral voor schoolkinderen die iedere dag 's ochtends vroeg in het donker naar school fietsen. Daarom is het maandag de Friese fiets-APK dag.
Fyts Apk
In de tweede klas is de toestand van een aantal fietsen om te huilen.
Een Friese fietsencontroleur

Nieuwe school, nieuwe fiets

De officiële aftrap van de fiets-APK dag was maandagochtend bij het VerkeersEducatieCentrum in Drachten. Brugklassers van het CSG Liudger kwamen hier om hun fietsen te laten keuren. Over het algemeen waren de fietsen van de eerstejaars goed in orde. Veel kinderen krijgen een nieuwe fiets wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan. In de jaren daarna verslechtert de conditie van de fiets in snel tempo. "In de tweede klas is de toestand van een aantal fietsen om te huilen."
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Fietsen met drugs op

Naast de fiets-APK kregen de kinderen les in veiligheid. Zo mochten ze zelf plaatsnemen achter het stuur in een simulator, waar ze zogenaamd met een auto konden rijden in het donker, om te ervaren hoe slecht een bestuurder een fietser zonder licht ziet. Ook mochten de leerlingen simuleren in het fietsen met drugs of drank op.
Mekoars fytsen wurde besjoen © Simone Scheffer omrop fryslan
In totaal worden in Fryslân 6000 fietsen op 55 scholen gecontroleerd.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer