Nynke Sietsma helpt vluchtelingen op Lesbos

01 okt 2018 - 08:38

Nynke Sietsma uit Tjerkwerd gaat naar het Griekse eiland Lesbos om daar te helpen in een vluchtelingenkamp. Op Facebook is ze een actie gestart om geld in te zamelen voor de vluchtelingen. "De 'tikkies' met geld komen nu al binnen, fantastisch!"

Foto: Omrop Fryslân

Nadat ze haar plannen voor de reis naar Lesbos aankondigde op social media, loopt het storm met mensen die Nynke financieel ondersteunen om de vluchtelingen te helpen. "Inmiddels zijn er al 60 mensen die geld hebben gedoneerd. Fantastisch!" Maar er kan natuurlijk altijd meer bij, benadrukt ze. "Met het geld kopen we eten, zodat de vrouwen en kinderen in het kamp iedere dag een fatsoenlijk ontbijt krijgen."

Nachten wakker gelegen

Het plan voor de reis naar Lesbos ontstaat wanneer Nynke in september 2015 de foto van het dode jongetje ziet, dat is aangespoeld op het strand van Lesbos. "Net als heel veel andere mensen kon ik er niet van slapen. Ik heb er nachten van wakker gelegen. Zo ontstond het plan om zelf wat te doen. Maar al snel daarna werd ik moeder en anderhalf jaar later werd onze tweede geboren."

Ze wonen in van die tentjes die ik als puber mee had naar Terschelling op vakantie.

Nynke Sietsma

Als ze deze zomer met het hele gezin op vakantie is op Sicilië, wordt Nynke opnieuw geconfronteerd met de vluchtelingenstroom. "Dat was voor mij het moment dat ik dacht: en nu meld ik me aan."

Met vijf andere dames gaat ze naar het Griekse eiland om te helpen. "Wat ik er van verwacht? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik heb al wel gezien dat ze daar in van die plastic tentjes slapen, die ik als puber mee had op vakantie naar Terschelling. Niet te geloven. Ik ben benieuwd hoe ik naar de wereld kijk wanneer ik weer thuis ben."

Vanaf 28 oktober is Nynke acht dagen van huis voor deze actie.

Nynke Sietsma gaat naar Lesbos

(advertinsje)
(advertinsje)