Rondom muziek in Fryslân met Lûd fan de Middelsee en Helden fan Hjir

30 sep 2018 - 13:19

Muziek staat rondom centraal op deze zondag. Verschillende evenementen met muziek als thema worden georganiseerd op tal van Friese podia.

Fabian Jansen - Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Lûd fan de Middelsee

Bij Lûd fan de Middelsee, een initiatief van Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden, werken 17 muziekverenigingen samen. Dit Under de Toer-project, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, bestaat uit bijzondere locatieconcerten in het gebied van de oude Middelzee.

Die zijn 's middags in Hijum, Feinsum, Stiens, Britsum, Koarnjum, en Jelsum. Geïnspireerd door de elementen vuur, water, lucht en aarde en de plek vertellen ze hun verhaal. Publiek kan bij de locatie langsfietsen.

Het slotspektakel Lûd fan de Middelsee is zondagavond in Leeuwarden bij de Oldehove. Meer dan 500 muzikanten verzamelen zich daar. De Leeuwarder componist Geert Jan Kroon heeft speciaal de compositie 'Sound of the Middlesea' geschreven.

Foto: heldenfanhjir

Helden fan Hjir

Bands, singer-songwriters, rappers, korpsen, dj's, koren en muziekverenigingen kunnen meedoen aan Helden fan Hjir om te laten zien wat Fryslân als 'iepen mienskip' allemaal aan muziek te bieden heeft.

Bij Helden fan Hjir treden artiesten op in hun eigen dorp of stad. Onder andere in Sneek, Drachten en Leeuwarden is er op verschillende plekken muziek, maar ook in dorpen als Buitenpost, Goënga en Weidum.

Frysk Lieteboek

En voor wie in het Fries wil zingen: in Leeuwarden is een Frysk Lieteboek zangmiddag. Die is in de Lutherse kerk en wordt georganiseerd door YKFE (Yntertsjerklike Kommisje foar de Fryske Earetsjinst), een commissie die zich inzet voor het gebruiken van het Fries in de eredienst.

De liederen, die worden gezongen, komen uit het nieuwe 'Lieteboek'. Het begint om 15.00 uur.

(advertinsje)
(advertinsje)