Zorgen over Friese taal en cultuur bij herdenking Slach bij Warns

29 sep 2018 - 16:01

Laat het Fries niet verdwijnen. Dat was de belangrijkste boodschap bij de herdenking van de Slag bij Warns op het Roode Klif. Volgens de stichting Slag bij Warns staan de taal en cultuur van de Friese 'mienskip' (samenleving) onder druk door mensen die van buiten Friesland komen.

Foto: Omrop Fryslânm, Jeroen Boersma

Nieuwe Friezen zijn welkom, maar ze moeten niet doen alsof het Fries geen bestaansrecht heeft omdat ze het zelf niet kunnen verstaan.

"Fleurig en Fries"

De organisatie had dorpsbelangen uit de hele provincie uitgenodigd om met een delegatie naar het Klif te komen. Van de dorpsbelangen hadden 79 besturen, die met elkaar meer dan 100 dorpen vertegenwoordigen, een oorkonde getekend. Daar staat in dat de dorpen zich verbonden voelen met de Friese samenleving, en dat ze hun best willen doen om de samenleving "fleurig en Fries" te houden. De oorkonde is aangeboden aan gedeputeerde Johannes Kramer.

Soargen oer Fryske taal en kultuer by betinking Slach by Warns

In de oorkonde staat in dat de dorpen zich verbonden voelen met de Friese samenleving, en dat ze hun best willen doen om de samenleving "fleurig en Fries" te houden. De oorkonde is aangeboden aan gedeputeerde Johannes Kramer.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Trefwoorden: 
fries Slag bij Warns
(Advertentie)
(Advertentie)