"Fryslân moet belangrijke speler worden in Nederlandse filmwereld"

Met de officiële lancering van het Fries Filmoffice moet Fryslân een belangrijke speler worden op de Nederlandse filmmarkt. Dat is althans de ambitie van New Noardic Wave, de organisatie achter het opzetten van het Filmoffice.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het Filmoffice is een bureau dat filmmakers moet overhalen om naar Fryslân te komen, om hun films te maken. Zo helpen ze met het vinden van een geschikte locatie en mensen die mogelijk kunnen helpen met het maken van de film. De lancering vond vrijdagavond dan ook plaats in Utrecht, waar momenteel de hele Nederlandse filmwereld bijeen is op het Nederlands Film Festival.
Ferslachjouwer Wytse Vellinga op it Nederlands Film Festival
Volgens directeur Joris Hoebe van New Noardic Wave is Fryslân heel geschikt voor het maken van films, omdat er een grote verscheidenheid aan natuurgebieden is. Ook de steden zijn volgens Hoebe aantrekkelijk als filmlocatie. "Niet iedereen wil een film maken die zich in Amsterdam afspeelt. Nederland heeft zoveel meer te bieden. En vooral in Friesland zijn er gewoon heel veel verschillende landschappen die het goed doen in een film."
Naast het Filmoffice werd ook een nieuw filmplatform gelanceerd, dat filmmakers die actief zijn in Fryslân met elkaar in contact moet brengen. Zo kunnen ze elkaar gemakkelijker vinden en beter samenwerken.