Gedenksteen voor asielzoekerscentrum dat al na twee jaar verdwijnt uit Balk

28 sep 2018 - 21:02

Met het onthullen van een aparte gedenksteen is vrijdag in Balk afscheid genomen van het asielzoekerscentrum. Die gedenksteen ligt aan de Wikelerdijk, tegenover het azc. Volgens het COA is het uniek dat een azc dat nog geen twee jaar open is geweest een gedenksteen krijgt. Volgens locatieleider Gerrit de Lang van het azc in Balk geeft het aan dat het azc na een moeilijke start, een goede relatie met het dorp heeft opgebouwd.

De tinkstien foar it azc oan de Wikelerdyk yn Balk - Foto: Omrop Fryslân

De Lang vindt het dan ook jammer dat het azc al na twee jaar sluit, in plaats van de afgesproken termijn van vijf jaar. "Er zijn mooie contacten ontstaan, vriendschappen zelfs. En dat is nu weer weg, helaas." Maar, omdat er veel minder asielzoekers zijn, sluit het COA in heel Nederland tien locaties. Balk is er een van.

Wethouder Boerland en Gerrit de Lang van COA over het afscheid van azc Balk

Wethouder Joes Boerland van De Fryske Marren vindt het ook jammer dat het azc al na twee jaar weer verdwijnt. De wethouder zegt 'trots' te zijn op de gastvrijheid die de inwoners van Balk de asielzoekers hebben laten zien, na de incidenten in de beginperiode. Op een integratieavond in cultureel centrum It Haske gingen toen zelfs een paar 'vervelende' bewoners van het azc even met elkaar op de vuist. "Daar hebben we wel even last van gehad ja", zegt ook De Lang. "Maar afgezien van een paar kleine incidenten hebben we eigenlijk een hele goeie tijd gehad hier in Balk."

Tinkstien foar asylsikerssintrum dat al wer nei twa jier ferdwynt yn Balk

(Advertentie)
(Advertentie)