Week van de Eenzaamheid: 'Ik had al drie dagen geen stem meer gehoord'

28 sep 2018 - 12:04

Na het overlijden van haar man 21 jaar geleden raakte Janny Witzenburg uit Heerenveen de weg kwijt. Ze voelde zich jarenlang eenzaam. "Ik had nergens meer zin in en dacht alleen maar: Wat doe ik hier nog?" Inmiddels heeft ze haar leven weer helemaal op de rit en zet ze zich iedere dag in om eenzaamheid tegen te gaan. "Wat is er mooier dan omzien naar elkaar?"

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Wanneer Janny Witzenburg in 1997 haar man verliest aan de ziekte ALS valt ze in een diep gat. "Na een maand of vier zakte ik helemaal weg. Toen heb ik me écht eenzaam gevoeld. Ik had nergens meer zin in." Ook al heeft ze thuis twee pubers die naar de middelbare school gaan, toch ziet Janny het allemaal niet meer zitten. Ze vertelt het echter aan niemand. "Ik heb het heel erg weggestopt."

Na twee jaar breekt de eenzaamheid haar op en wordt ze door de huisarts doorverwezen naar een psycholoog. Langzaamaan pakt ze de draad weer op. Janny start naast haar baan fanatiek met vrijwilligerswerk om het eenzame gevoel tegen te gaan. "Bezig zijn en onder de mensen zijn is voor mij het allerbeste medicijn tegen eenzaamheid."

Je moet weer de moed krijgen: ik ga er tegenaan.

Janny Witzenburg

Tegenwoordig is Janny vrijwilliger bij diverse organisaties, zoals De Zonnebloem, het Aanloophuis, de kerk en het Seniorcafé. Ze vindt het prachtig om wat voor een ander te doen. "Ik was laatst op huisbezoek en toen zei die dame: "Wat ben ik blij dat u er bent, want ik had al drie dagen geen andere stem meer gehoord." Dat vind ik dan wel heel triest hoor, zulke verhalen."

Voor mensen die eenzaam zijn heeft Janny nog een aantal tips. "Ga eropuit. Voor 60 procent ligt het misschien aan jezelf dat je eenzaam wordt; je moet zelf ook iets doen. Maar dat is niet altijd gemakkelijk, dat weet ik als geen ander. Je moet weer de moed krijgen: ik ga er weer tegenaan."

Janny Witzenburg

(advertinsje)
(advertinsje)