Noorderbreedte en Patyna brengen expertise over Huntington samen

Ouderenzorgorganisaties Noorderbreedte en Patyna zullen samenwerken op het gebied van zorg voor Huntington-patiënten. Noorderbreedte heeft een polikliniek in Grou en Patyna biedt opvang in Bloemkamp in Bolsward. Beide organisaties zijn al jaren specialist op het gebied van de erfelijke aandoening die de hersenen aantast.
© ANP Foto
Er waren al langer plannen voor samenwerking. Het opstappen van een Huntington-arts bij Noorderbreedte heeft er volgens Noorderbreedte en Patyna voor gezorgd dat er nu eerder een expertisecentrum wordt ontwikkeld.
De samenwerking geeft volgens beide organisatie een impuls aan de continuïteit en kwaliteit van de Huntington-zorg. Ook moet de zorg doelmatiger worden. "Door elkaars expertise bij elkaar te brengen, vergroten we onze kennis en verbeteren we de wijze waarop de ziekte behandeld kan worden", vertelt directeur-bestuurder Saskia van Opijnen van Noorderbreedte. "Op deze manier willen we borgen dat cliënten uit onze regio voor goede Huntington-zorg niet naar elders hoeven af te reizen."
Meerdere specialisten van beide zorgorganisaties zullen samenwerken om deze patiëntengroep de best mogelijke zorg te bieden. In heel Nederland zijn er zo'n 1700 mensen die Huntington hebben. Op de polikliniek van Noorderbreedte komen zo'n 70 patiënten.
"Gelukkig zijn er in ons gebied niet heel veel mensen met Huntington", vertelt Johan Krul van Patyna. "Omdat de groep zo klein is, wordt het heel lastig om er als beide organisaties specialisten op te zetten. Door onze kennis te combineren, wordt je minder kwetsbaar." Krul wil dan ook zo snel mogelijk starten met de samenwerking.
Johan Krul van Patyna
Huntington is een erfelijke ziekte waarbij delen van de hersenen worden aangetast. De symptomen lijken op een combinatie van ALS, Alzheimer en Parkinson. Er zijn geen medicijnen om de ziekte te genezen.