Waadhoeke wil met dorpen praten over het huisvesten van meer buitenlandse werknemers

27 sep 2018 - 22:47

De gemeente Waadhoeke wil met de dorpen in gesprek over de mogelijkheid om meer buitenlandse werknemers te huisvesten. De gemeente denkt erover na om de bestaande norm van maximaal 1 procent 'arbeidsmigranten' per dorp los te laten, want die norm is volgens de werkgevers in de glastuinbouw te krap.

Omdat er nieuw beleid in ontwikkeling is, zal de gemeente voorlopig niet meer 'handhaven' op de huidige regels. Volgens wethouder Nel Haarsma van de gemeente Waadhoeke is het 'niet handig' om zoiets te doen, terwijl de kans aanwezig is dat de regels op korte termijn veranderen.

Wethouder Nel Haarsma en Paul de Cock van plaatselijk belang

Plaatselijk Belang Oosterbierum is niet blij met de koerswijziging bij de gemeente. Het steekt voorzitter Paul de Cock dat de gemeente het voornemen voor het nieuwe beleid wel met de werkgevers heeft overlegd, maar niet met de plaatselijke belangengroeperingen.

Ek yn it sintrum fan Easterbierrum wurde ferskate huzen brûkt foar keamerferhier - Foto: Omrop Fryslân

De buren weten vaak niet eens wie naast hen woont.

Paul de Cock, voorzitter plaatselijk belang Oosterbierum

In Oosterbierum zijn er in de afgelopen jaren in hoog tempo leegstaande woningen opgekocht door huisjesmelkers, waardoor de lokale jongeren amper aan een huis in hun eigen dorp kunnen komen. Het dorp Oosterbierum heeft volgens De Cock nu al teveel kamerverhuur. "Sommige nieuwe huizen krijgen iedere drie maanden nieuwe bewoners. De buren weten vaak niet eens wie naast hen woont. In een dorp als Oosterbierum is dat echt heel raar."

Oosterbierumers zijn het ook gewend om iedere dag 'goeiedag' tegen iemand anders te zeggen. Ook aan die gewoonte doen de nieuwe dorpsbewoners uit Hongarije en Polen niet mee.

Kassen tusken Easterbierrum en de seedyk - Foto: Omrop Fryslân

Plaatselijk Belang ziet liever huishoudingen met kinderen in het dorp dan kamerbewoners. Want dat is goed voor de school en de gemeenschap. Een huishouding met kinderen verhuist doorgaans ook minder vaak.

(advertinsje)
(advertinsje)