Voorwaardelijke geldboete voor vogelbeschermer met broedmachine

27 sep 2018 - 17:09

Vogelbeschermer Age de Jong uit Scharnegoutum heeft van de rechter een voorwaardelijke boete van 1.000 euro gekregen, met een proeftijd van twee jaar, omdat hij kievitseieren uitbroedde met behulp van een broedmachine. Vorig jaar deed de milieu-inspectie een inval bij De Jong, die toen bezig was met een experiment, waarbij hij de broedmachine gebruikte om kievitseieren uit te broeden.

Boete ûnder betingst foar Age de Jong

De Jong zegt het uitbroeden van de eieren niet voor zichzelf te doen, maar voor het behoud van de kievit. De rechter zei donderdag dat hij snapt dat De Jong voor de kieviten wil opkomen, maar dat het gebruik van een broedmachine niet is toegestaan.

Toen de politie vorig jaar een inval deed bij De Jong, waren al tientallen eieren uitgekomen. Die kieviten zijn vrijgelaten. De eieren en kuikens die nog bij De Jong op het terrein waren, zijn in beslag genomen.

De eieren van de Jong waren door mensen van de vogelwacht gered van een stuk land. De boer had de vogelwacht gewaarschuwd dat hij op het land moest werken en dat hij de eieren niet kon sparen.

Vogelwachtbond wil nieuwe natuurwet

De vogelwachtbond BFVW wil graag aan de slag met het uitbroeden van de kievitseieren. De bond ziet het gebruik van broedmachines als een middel om iets te doen aan het teruglopen van het aantal kieviten. Maar voor het uitbroeden van de eieren en de opvang van de jonge kieviten is een ontheffing van de natuurwet nodig en die is er nog niet.

Age de Jong foar de rjochter om útbrieden ljipaaien

(Advertentie)
(Advertentie)